ciagi
fruu: Na płycie kuchennej stoją dwa kotły, oba w kształcie walca obrotowego. Jeden z nich jest pełen
wody, a drugi pusty. Z pierwszego z nich o pojemności 65,4 l wypłynęły przez zawór w bocznej
ścianie w pierwszej sekundzie 4 l wody, a w każdej następnej ubywa o 0,2 l mniej niż w
poprzedniej. Jednocześnie do drugiego kotła wlało się z kranu w pierwszej sekundzie 1,5 l
wody, a w każdej następnej przybywa o 0,5 l więcej niż w poprzedniej. Po ilu sekundach
poziomy wody w obu tych naczyniach wyrównają się , jeżeli pole dna pierwszego kotła jest
1,5 razy większe niż drugiego?
6 lut 15:55
fruu:

1 kocioł
pojemność: 65,4l wody
r=−0,2
a
1=4l wody wylało się w 1 sek
a
n=a
1−(n−1)r
2 kocioł
r=0,5
a
1=1,5l wody wlało się w 1 sek
a
n=a
1+(n−1)*0,5
Dalej nie wiem jak zrobić, bo jest pytanie o poziom...
6 lut 16:22
fruu:
2 kocioł
r=0,5
a1=1,5l wody wlało się w 1 sek
Sn=a1+(n−1)*0,5
6 lut 16:48
fruu: pomoże ktoś?
6 lut 17:17