matematykaszkolna.pl
funkcje trygonometryczne-przeksztalcenia wykresu Hashiri: Witam, emotka Bardzo prosze o pomoc w zadaniu : Podaj dziedzine funkcji f i naszkicuj jej wykres.
 |sinx| 
1.

sinx 
 |cosx| 
2.

cosx 
 |tgx| 
3.

tgx 
Wogole se tego nie moge wyobrazic, nie jest to chyba ani hiberbola, ani zadna sinusoida itp.
6 lut 20:49
Hashiri: Prosze pomozcie Jak ten wykres miejwiecej wogole wyglada
6 lut 21:07
Hashiri: Znajdzie sie ktos odwazny podjac rozwiazania tego zadanie Bardzo prosze ..........................
6 lut 21:28
Hashiri: Najlepsi matematycy bardzo Was prosze o jakies Rady Blagam Was emotka
6 lut 21:59
Edek: Chetnie bym pomogl ale nie mam pojecia
6 lut 22:12
Godzio: pomoge ale za jakies 20 min emotka ide coś emotka i pomagam
6 lut 22:15
Hashiri: ok jedz spokojnie emotka
6 lut 22:20
Godzio: rysunek
 |sinx| 
f(x) =

sinx 
zał: sinx≠0 x≠kπ D: R − {kπ} Spójż na tą sinusoidę wezmę przykładowo przedział (−π,0) dla każdego argumentu z tego przedziału wartość funkcji jest mniejsza od 0 czyli w tym wypadku wzór funkcji będzie wyglądać następująco :
 −sinx 
f(x) =

= −1
 sinx 
w 2 przypadku np przedział (0,π) funkcja przyjmuje zawsze wartość > 0 więc
 sinx 
f(x) =

= 1
 sinx 
i takie "odcinki to będzie wykres podobnie z innymi przykładami tyle że dziedzina inna, poradzisz sobie ?
6 lut 22:29
walet: A Ty Godzio spójrz na spójż
6 lut 22:37
Hashiri: Dzieki pozostale zrobilem, dla mnie to troche "dziwne" ale spoko emotka Jeszcze mam problem z taka funkcja
1 

?
2−|cosx| 
Nie mam tu tez zielonego pojecia Bardzo prosze Cie o pomoc xD
6 lut 22:38
ewcia: przekrój graniastosłupa Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 7203cm3 , a wysokość ma długość 20cm. Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną przechodząca przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α = π3. Obliczyłam długość krawędzi podstawy, mam problem z przekrojem. Nie jestem pewna czy przekrojem jest trójkąt równoramienny czy trapez. Może mi ktoś to wyjaśnić? Z góry bardzo dziękuję emotka
6 lut 22:42
Hashiri: Lol emotka o co chodzi Po co piszesz w moim temacie
6 lut 22:45
ewcia: przepraszam pomyliła posty emotka
6 lut 22:46
Godzio: Ten wykres jest troche dziwny, nie zabardzo umiem go narysować ale poszperałem w necie i znalazłem takie coś : http://www.bazywiedzy.com/wykresy-funkcji.php?expression=1%2F%282-abs%28cos%28x%29%29%29&x_scale=100&y_scale=100 wpisz to: 1/(2−abs(cos(x))) a otrzymasz dany wykres
6 lut 22:48
Godzio: a już gotowca wysłałem emotka
6 lut 22:50
Hashiri: Dzieki za trud jaki wlozyles w szukanie wykresu emotka tylko... Troche nie bardzo wiem wogole jak powstal. Sam mianownik umiem zrobic, ale co zmienia ten ulamek ?
6 lut 22:52
6 lut 23:02
Hashiri: Bardzo prosze o pomoc emotkaemotkaemotkaemotkaemotka
6 lut 23:08
Godzio: szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia próbowałem sobie po przed podstawianie punktów zrobić i później pokolei po przez przekształcenia ale to było dosyć ciężko zrobić jak chcesz się w to bawić to próbuj to coś Ci wyjdzie emotka
6 lut 23:16
Hashiri: Bo w ksiazce mam zadanie, ze musze znalezc tylko wartosc parametru "a" (y=a) dla ktorego rownanie ma rozwiazanie, a to zadanie jest w dziale przeksztalcenia wykresu funkcji to mysle se narysuje wykres, ale z tego co widze to ten wykres to jakis mega hardcorowy emotka. Wiec powracajac do zadania wiesz jak wyliczyc wartosc parametru "a" zeby wykres ten
1 

mial rozwiazania
2−|cosx| 
6 lut 23:26
Godzio: f(a) = a
 1 
f(x) =

2−|cosx| 
rozwiązania są dla:
 1 
a =

2−|cosx| 
to żeby wyznaczyć "krańce" tego wykresu, trzeba podstawić pod x argumenty które przyjmują wartości −1 i 0 więc x = 0 cosx = 1
1 

= 1
2−|cosx| 
 π 
x=

2 
cosx = 0
1 1 

=

2−|cosx| 2 
czyli
1 1 

≤1
2 2−|cosx| 
 1 
a∊<

,1>
 2 
innego pomysłu nie mam
6 lut 23:36
Hashiri: swietne emotka, taka jest odpowiedz tylko nie rozumiem do konca jak to zrobiles ?
6 lut 23:38
Hashiri: dlaczego takie argumenty podstawiles do tego wykresu, tego przedewszystkim nie rozumiem
6 lut 23:43
Godzio: wiemy że maksymalne wartości jakie przyjmuje |cosx| to 1 i 0 bo dla cosx = −1 |cosx| = 1 więc te "krańce wykresu to maksymalna wartość i minimalna , inne wartości będą pomiędzy nimi w takim razie dla x = 0 mamy |cosx| = 1 czyli mamy nasze maksimum
 π 
dla x =

|cosx| = 0 czyli minimum
 2 
podstawiamy nasze 2 wartości i wyliczamy
1 1 

=

=1
2−1 1 
i
1 1 

=

2−0 2 
więc między tymi prostymi y=1 i y=U{1}{2] mieści się cały wykres i jest to równoważne z rozwiązaniami
6 lut 23:45
Hashiri: Ok juz lapie emotka, WIELKIE DZIEKI jeszcze mam jedno pytanie, czym sie rozni wykres sin2x od sinx bo mam tez takie przyklady i zabardzo nie wiem jak ten wykres moze wygladac
6 lut 23:53
Godzio: sin2x > 0 dla x∊R
6 lut 23:58
Godzio: ≥0 emotka
6 lut 23:58
Hashiri: czyli sin2x=|sinx|
7 lut 00:00
Julek: nie, bo a2 = |a| więc six2x = sin2x emotka
7 lut 00:03
Godzio: nie całkowicie tak samo ale bardzo podobnie czekaj spróbuje przedstawić różnice
7 lut 00:05
Godzio: rysunek nie wiem czy to widać dla poszególnych argumentów w wykresie y = sin2x przyjmuje wartości mniejsze niż y = |sinx| ten dół w sin2x nie będzie taki szpiczasty ten czerwony bardziej jest przybliżony do orginału
7 lut 00:17
Hashiri: DOBRA WIELKIE DZIEKI ZA POMOC ide emotka
7 lut 00:24
Godzio: dobranoc emotka
7 lut 00:34
zen: sin2x≥sin(π−2x)
27 lis 17:38