funkcje trygonometryczne-przeksztalcenia wykresu
Hashiri: Witam,

Bardzo prosze o pomoc w zadaniu :
Podaj dziedzine funkcji f i naszkicuj jej wykres.
Wogole se tego nie moge wyobrazic, nie jest to chyba ani hiberbola, ani zadna sinusoida itp.
6 lut 20:49
Hashiri: Prosze pomozcie

Jak ten wykres miejwiecej wogole wyglada

6 lut 21:07
Hashiri: Znajdzie sie ktos odwazny podjac rozwiazania tego zadanie

Bardzo prosze ..........................
6 lut 21:28
6 lut 21:59
Edek: Chetnie bym pomogl ale nie mam pojecia
6 lut 22:12
Godzio: pomoge ale za jakies 20 min

ide coś

i pomagam
6 lut 22:15
Hashiri: ok jedz spokojnie
6 lut 22:20
Godzio:
zał:
sinx≠0
x≠kπ
D: R − {kπ}
Spójż na tą sinusoidę
wezmę przykładowo przedział (−π,0)
dla każdego argumentu z tego przedziału wartość funkcji jest mniejsza od 0
czyli w tym wypadku wzór funkcji będzie wyglądać następująco :
w 2 przypadku np przedział (0,π) funkcja przyjmuje zawsze wartość > 0
więc
i takie "odcinki to będzie wykres podobnie z innymi przykładami tyle że dziedzina inna,
poradzisz sobie ?
6 lut 22:29
walet:
A Ty
Godzio spójrz na spój
ż
6 lut 22:37
Hashiri: Dzieki pozostale zrobilem, dla mnie to troche "dziwne"
ale spoko

Jeszcze mam problem z taka funkcja
Nie mam tu tez zielonego pojecia

Bardzo prosze Cie o pomoc xD
6 lut 22:38
ewcia:
przekrój graniastosłupa
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 720
√3cm
3 , a wysokość ma
długość 20cm. Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną
przechodząca przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α =
π3.
Obliczyłam długość krawędzi podstawy, mam problem z przekrojem. Nie jestem pewna czy przekrojem
jest trójkąt równoramienny czy trapez. Może mi ktoś to wyjaśnić?
Z góry bardzo dziękuję
6 lut 22:42
Hashiri: Lol

o co chodzi

Po co piszesz w moim temacie
6 lut 22:45
ewcia:
przepraszam pomyliła posty
6 lut 22:46
6 lut 22:48
Godzio: a już gotowca wysłałem
6 lut 22:50
Hashiri: Dzieki za trud jaki wlozyles w szukanie wykresu

tylko...
Troche nie bardzo wiem wogole jak powstal

.
Sam mianownik umiem zrobic, ale co zmienia ten ulamek ?
6 lut 22:52
6 lut 23:02
6 lut 23:08
Godzio: szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia

próbowałem sobie po przed podstawianie punktów zrobić
i później pokolei po przez przekształcenia ale to było dosyć ciężko zrobić
jak chcesz się w to bawić to próbuj to coś Ci wyjdzie
6 lut 23:16
Hashiri: Bo w ksiazce mam zadanie, ze musze znalezc tylko wartosc parametru "a" (y=a) dla ktorego
rownanie ma rozwiazanie, a to zadanie jest w dziale przeksztalcenia wykresu funkcji to mysle
se narysuje wykres, ale z tego co widze to ten wykres to jakis mega hardcorowy

.
Wiec powracajac do zadania wiesz jak wyliczyc wartosc parametru "a" zeby wykres ten
| 1 | |
| mial rozwiazania  |
| 2−|cosx| | |
6 lut 23:26
Godzio:
f(a) = a
rozwiązania są dla:
to żeby wyznaczyć "krańce" tego wykresu, trzeba podstawić pod x argumenty które przyjmują
wartości −1 i 0 więc
x = 0
cosx = 1
cosx = 0
czyli
innego pomysłu nie mam
6 lut 23:36
Hashiri: swietne

, taka jest odpowiedz tylko nie rozumiem do konca jak to zrobiles ?
6 lut 23:38
Hashiri: dlaczego takie argumenty podstawiles do tego wykresu, tego przedewszystkim nie rozumiem
6 lut 23:43
Godzio:
wiemy że maksymalne wartości jakie przyjmuje |cosx| to 1 i 0 bo dla cosx = −1
|cosx| = 1
więc te "krańce wykresu to maksymalna wartość i minimalna , inne wartości będą pomiędzy nimi
w takim razie
dla x = 0 mamy |cosx| = 1 czyli mamy nasze maksimum
| | π | |
dla x = |
| |cosx| = 0 czyli minimum
|
| | 2 | |
podstawiamy nasze 2 wartości i wyliczamy
i
więc między tymi prostymi y=1 i y=U{1}{2] mieści się cały wykres i jest to równoważne z
rozwiązaniami
6 lut 23:45
Hashiri: Ok juz lapie

, WIELKIE DZIEKI
jeszcze mam jedno pytanie, czym sie rozni wykres sin
2x od sinx bo mam tez takie przyklady
i zabardzo nie wiem jak ten wykres moze wygladac
6 lut 23:53
Godzio: sin2x > 0 dla x∊R
6 lut 23:58
Godzio: ≥0
6 lut 23:58
Hashiri: czyli sin
2x=|sinx|
7 lut 00:00
Julek:
nie, bo
√a2 = |a|
więc
six
2x = sin
2x
7 lut 00:03
Godzio: nie całkowicie tak samo ale bardzo podobnie
czekaj spróbuje przedstawić różnice
7 lut 00:05
Godzio:

nie wiem czy to widać dla poszególnych argumentów w wykresie
y = sin
2x przyjmuje wartości mniejsze niż y = |sinx|
ten dół w sin
2x nie będzie taki szpiczasty
ten czerwony bardziej jest przybliżony do orginału
7 lut 00:17
Hashiri: DOBRA WIELKIE DZIEKI ZA POMOC
ide
7 lut 00:24
Godzio: dobranoc
7 lut 00:34
zen: sin2x≥sin(π−2x)
27 lis 17:38