zadanka
gosiaa: hej

musze znalezc liczby rzeczywiste spelniajace podane warunki: pomożecie mi ?

a) x(2 + 3i) + 4(y−5i) = 6−2i
6 lut 23:36
Basia:
ad.a
2x+3xi+4y−20yi−6+2i=0
(2x+4y−6)+(3x−20y+2)i=0+0i
2x+4y−6=0
3x−20y+2=0
i rozwiązujesz zwykły układ równań z dwiema niewiadomymi x,y∊ℛ
ad.b
x(3+2i)+y(2−3i)=(2−3i)(3+2i)
3x+2xi+2y−3yi=6+4i−9i−6i2
(3x+2y)+(2x−3y)i = 6−5i+6
(3x+2y)+(2x−3y)i = 12−5i
3x+2y=12
2x−3y=−5
i rozwiązujesz zwykły układ równań z dwiema niewiadomymi x,y∊ℛ
(c) tak samo jak (b)
7 lut 04:54
gosiaa: dziekuje slicznie
7 lut 10:40