wyznacz
lekki: Wuznacz Dziedzinę funkcji: √x+1x
6 lut 15:56
fruu:

x+1 / x ≥0
(x+2)x≥0
Miejsca zarowe: x=−2 i x=0
a = −2
x∊(−∞;−2>u(0;+∞)
chyba tak
6 lut 16:04
fruu: o jejku, pomylilem...
tam gdzie −2 ma byc −1
6 lut 16:05
dick: x≠0
6 lut 16:34
Godzio:
x≠0
x
2 + x ≥ 0
x(x+1)≥ 0
x∊(−∞,0) ∪<1,∞)
6 lut 16:43
lekki: dziękuję bardzo

@dick:
fruu ma rację, dałem taką odpowiedź jak Ty, ale sie nie zgadzało
6 lut 16:45
Godzio: poprawka
(−∞,−1> ∪ (0,∞)
6 lut 16:46
lekki: Godzio również ma rację

Dzieki wielkie!
6 lut 16:46
lekki: Godzio, mam pytanie: dlaczego muszę mnożyć razy x2 ?
6 lut 16:51
Godzio: żeby mieć pewność że znak się nie zmieni
x∊R więc także może być ujemny
x
2≥0 więc nic się nie zmieni
6 lut 16:52
lekki: aha, dzięki wielkie za wyjaśnienie
6 lut 16:54