matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 175,
174
,
173
,
172
,
171
,
170
,
169
,
168
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Mat:
Narysuj prostą przechodzącą przez podane punkty. oblicz jej nachylenie do osi x. czy w kazdym przypadku jest to mozliwe ? jesli nie, napisz dlaczego. Jaka to prosta?
1
maruda:
cztery babcie grały w brydża. średnia ich wieku wynosiła 74 lata.gdy przy pierwszym robrze babcia matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały z dziadkiem, a średnia wieku
1
marta:
Na prostej AB, gdzie A=(−1,4) i B=(0,−4), lezy punkt: A)P=(1,4)
1
Łukasz:
Prosta k ma równianie y=−3x+2
3
4
. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k,przechodzącej przez punkt P(
2
3
,4).
1
patrycja :):
hokej na lodzie jest dyscyplina rozgrywana na lodowisku o dl 60 m i szer 30m ktore otoczone jest banda o wys 1.3 m. narozniki sa zaokraglone lukami z ktorych kazdy jest 4 czescia okregu
2
Gosia:
Wiadomo, że α jest kątem ostrym i tgα + ctgα = 4 Oblicz:
1
sandi:
udowodnij że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz 1≤k≤n , to k(n−k+1)≥n
0
gaga:
z dokladnoscia do jednego stopnia podaj miare najmniejszegio kata jesli przyprostokatne maja dl 3cm i 7cm
0
mateusz:
okresl dziedzinę funkcji f i g tak aby funkcje były równe: f(x)=16−x
2
/(k.ułamkowa)x+4
1
MMM:
zad.1 narysuj wykres funkcji i odczytaj zbior wartosci, miejsce zerowe i monotonicznosc funkcji.
1
jola:
napisz rownanie prostej M przechodzącej przez punkt P=(6;2) i prostopadłej do prostej k; y=3x−1
1
monika:
wiedząc,że α jest kątem ostrym i cos α=
√
{2}−1
, oblicz sin α i tg α. ta 2 jest też pod pierwiastkiem.
3
kuba:
Czy liczba
√
4 +
√
7
−
√
4 −
√
7
−
√
2
jest liczbą wymierną? Odpowiedź uzasadnij.
1
gaga:
ile wynosi pole kwadratu ktorego przekatna jest o 2cm dluzsza od boku
4
kamil:
calki rozbiezne
0
sandi:
zapisz liczbę dwucyfrową w której cyfrą jedności jest x a cyfra dziesiątek jest o 4 wieksza od cyfry jedności
3
kasia:
Pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest 4 razy wieksze od pola powierzchni bocznej. Wykaz, ze krawedz podstawy jest 6 razy dluzsza od krawedzi bocznej
0
sandi:
zapisz liczbę dwucyfrową w której cyfrą jedności jest x a cyfra dziesiątek jest o 4 wieksza od cyfry jedności
4
Diunaj:
Dowody, dowody, dowody...
3
gaga:
czesc juz wydawalo mi sie ze cos umiem i teraz nic, nie umiem rozwiazac..............pomozcie
3
nanana:
f(X)=3x/x
2
+10x
0
kamil :
w 2 wiadrach znajduje sie 13.5 l wody . gdyby z 1 wiadra przelac wode do 2 1.5l to w 2 wiadrze byloby 2x wiecej wody niz w 1 . ile wody znajduje sie w 1 wiadrze
1
sandi:
oblicz log
√
2
12 jeżeli wiesz ze log
√
2
3=a
1
nicola:
karol zbieral muszle polowe zbiorow przeznaczyl na wyk tablicy z opisem okazow
7
12
pozostalej liczby muszli sprzedal na jarmarku pozostale 25 zgubil ile muszli liczyla kolekcja
2
konrad:
Witam mam problem z zadankiem należy określić dziedzine funkcji: f(x)=
√
ln
2
x − 3lnx
2
sylwia gdańsk:
wlascicielka sklepu zakupila w hurtowni 65kg papryki czerwonej 34g zielonej za kwote 526zlDo ceny hurtowej kazdego rodzaju papryki wlascicielka sklepu doliczyla 30% marze i wowczas
2
madzik:
mam pytanie: jak znależć dziedzinę funkcji y= x−2 / 4x2− 8x+3. wiem, ze mianownik nie może sie równać 0, ale co zrobic jak w mianowniku jest x do kwadratu i sam x
z góry serdecznie
15
Mateusz:
x
3
−3x−6=0 Co z tym dalej zrobic? Zacialem sie i nie wiem jak to ruszyc
0
kasandra123:
udowodnij (A'∪B')=A'∩B'
0
puk:
Nich X={−3,−2,−1} i Y={5,6} Wyznacz wszystkie funkcje, które przekształcają zbiór X na zbiór Y. Ile jest takich funkcji?
4
lola:
f(X)=4x/x
2
−22x+121
1
Ewelina:
:::rysunek::: mam uzasadnić że czworokąt ADEC jest 3 razy większy od trójkąta DBE korzystając z podobieństwa
0
kasandra123:
1/5x5−5/4x4−7/3x3−3/2x2+1
0
roz:
Punkt C należy do okręgu o średnicy AB. Punkt C leży w odległości 12 cm od punktu B i w odległości 4 i 8/13 cm od odcinka AB. oblicz:
5
nanana,:
f(x)=7/(kreska ułamkowa)x
2
−8
1
Metin:
Oblicz ósmy wyraz ciągu artmetycznego, w którym x
1
+x
2
+x
3
+...+x
n
=110 i x
7
=14
1
ktosik:
Oblicz wyraz czwarty i piaty podanego ciagu geometrycznego
1
, 2+
√
2
, 2
√
2
+2
√
2
−1
3
ewa:
udowodnij, że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz 1≤ k ≤ n, to k(n−1+1)≥n
10
Justyna:
co przedstawia nierówność:4x
2
+y
2
+8x−6y−3<=0
1
ola:
pomocy proszę mam problem z pochodnymi,muszę wyznaczyć pochodną
4
jss:
oblicz długość wysokości trójkąta równobocznego o polu 3
√
3
6
Chemia pomocy:
Jak odróżnić akohole jednowodrotelnowe od wielowodorowych
0
sylwia gdańsk:
SIEMA MICKEJ
0
kicia:
1
1
1
1
n
+
+
+...+
=
Pomocy
! Mam problem dowodem
1*4
4*7
7*10
(3n−2)(3n−1)
3n+1
tezy, nie wiem jak to obliczyć...
6
kama:
Kajakarz płynie po stojącej wodzie z prędkością 10km/h. Płynąc z prądem rzeki, przebywa trasę 24km w czasie o godzinę krótszym, niż pokonując tę samą trasę pod prąd. Oblicz prędkość prądu
1
magda:
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców ramienia nieprostopadłego do podstaw wynoszą: 3cm i 4cm. Oblicz pole trapezu.
15
Munia 44:
poprosze o pomc w 1942, 159. 157 i 1693 matma to dla mnie noga i czarna magia.
2
Gosia:
Proszę o pomoc, kilka razy zaczynałam i zawsze gdzieś coś gubię i nie wychodzi ile trzeba:(
0
Misiek:
Nie rozumiem jeszcze tego przykładu
1
jss:
oblicz pole trójkąta równobocznego o boku długości 10cm
6
Niunia :):
Odcinek o końcach A=(6,3), B=(4,1) jest średnicą okręgu. Wyznacz jego środek, oblicz promień oraz napisz równanie tego okręgu.
2
Misiek:
Ile wynosi granica ciągu? Czy powinno wyjść 1?
1
Mystery :
Piłka odbijająca się od ziemi osiąga za każdym razem wysokość wynoszącą 3/4 poprzedniej za trzecim razem osiągnęła wysokość 54m Na jaką wysokość odbiła się piłka za pierwszym razem?
5
scorpi:
1) Udowodnij (najlepiej jakby było indukcyjnie), że ∀n ∊ ℕ 3| 7
n
− 1
4
Beata:
rozłożyć wielomiany na czynniki pierwsze: W
(x)
=8x
3
−12x
2
+6x−1
0
Umba:
log9 * log27
2
lolek:
|x|−1
y=
Proszę o pomoc
|x|+1
0
mariola:
Proszę o pomoc
w prostokątnym układzie współrzędnych zaznaczyć zbior pktow ktorych wspolrzedne spelniaja ukl
3
Matii:
Mógłby ktoś dokończyć mi ten przykład bo nie potrafię dalej ?
0
Ela:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie boczne mają długość 5 a kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę 45 stopni.Oblicz pole powierzchni bocznej tego
4
Artek:
1
∫
dx
√
x
(1+
3
√
x
)
3
alibaba1:
jaka jest dziedzina funkcji f(x,y)=
√
xy
5
aaggaa:
dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu sa punkty A=(−1,6) i B=(4,1) ile wynosi obwod tego kwadratu
1
matura:
Oblicz miary kątów równoległoboku, którego boki mają długość 6\ cm i 15\ cm ,a pole jest równe 45\ cm
3
aaggaa:
prosta o rownaniu y=(a−1)x+5 jest rownolegla do prostej o rownaniu y=3x+1 , ile musi wynosic a
1
aaggaa:
dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=(3,1) C=(−1,3) wyznacz dlugosc boku tego kwadratu
1
madzia:
z przystani na jeziorze sniardwy wyplywaja jednoczesnie dwaj kajakarze pierwszy plynie na zachod z predkoscia 20km na godz a drogi na polnoc z predkoscia 15km na godz w jakiej
0
uzytkwonik71:
Zosia zauważyła, że gdy idzie w tempie 105 kroków na minutę to potrzebuje 20 minut na pokonanie 1 km. Z jaką prędkością będzie szła jeżeli zmniejszy tempo do 70 kroków na minutę. Wyraź tę
2
???:
dany jest kwadrat p przeciwleglych wierzcholkach A=(3,1),C=(−1,3) wyznacz dlugosc boku tego kwadratu
2
Ali:
Wykaż, że jeśli do danej liczby dwucyfrowej dodamy liczbę z przestawionymi cyframi, to otrzymamy liczbę podzielną przez 11
1
hihotka:
Pomocy Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 6 dm wiedząc, że jego
1
magda:
Trapez o ramionach długości 6 i 10 jest opisany na okręgu. Odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli trapez na dwie części, których pola pozostają w stosunku 3:5. Oblicz długości
1
lucek:
Rozwiąż algebraicznie układ równań |x−1|=y
1
???:
dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A=(4,2),B=(−4,−2) wyznacz wspolrzedne wierzcholka C tego kwadratu
0
matma:
Reszta z dzielenia wielomianu x do potęgi 35− 16 xdo potęgi 31 + x do potęgi 19 − 8x do potęgi 16 + x
3
+ x
2
przez wielomian x
2
− x − 2 jest równa : ?
0
matma:
W stożku obrotowym kąt nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy ma miarę α. Na stożku opisano kulę o promieniu R. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
0
hihotka:
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 320 dm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej wiedząc, że wysokość ostrosłupa jest równa 15 dm.
0
hihotka:
1.Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest trójkątem foremnym o polu 25√3cm2 Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej.
0
lucek:
Znając kąty α i β trójkąta ABC wpisanego w okrąg, wyznaczyć ką między prostą AB i styczną do okręgu w punkcie C
0
lucek:
Zaznaczyć w układzie współrzędnych na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunek:
0
aaggaa:
dwoma wierzcholkamitrojkata rownobocznego sa punkty K i L takie ze K=(0,7) i L=(6,−1) wysokosc tego trojkata jaka ma dlugosc?
0
matma:
1.W przedziale <−1,4> wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji określonej wzorem f(x)= 4(x−2)(x+1). Sporządź wykres funkcji.
1
Izabella:
Fragment mapy narysowanej w skali 1: 25 000 jest prostokątem o wymiarach 10cm i 20cm. Obszar przedstawiony na tym fragmencie mapy obejmuje powierzchnię ?
0
???:
dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A=(4,2),B=(−4,−2) wyznacz wspolrzedne wierzcholka C tego kwadratu
2
matma:
Długości dwóch prostopadłych boków AB i BC trójkąta ABC są równe odpowiednio 6 i 4. Oblicz sinus kąta CAB.
1
Kaasia:
oblicz: ctg30 * ctg40* ctg50=
2
Artek:
∫U{dx}{
√
x
(1+
3
√
x
0
magda:
Danych jest siedem różnych punktów na prostej. Wybieramy losowo dwa punkty. Wyznaczyć prawdopodobieństwo wylosowania punktów sąsiednich.
2
Basia ;):
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam
:(
1
Justyna:
lim
√
1/x2 + 1
=? x→0
1
Metin:
Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego wynosi 1980
0
. Ile boków ma ten wielokąt
1
Metin:
Podaj i udowodnij twierdzenie o bokach i przekątnych równoległoboku.
0
adi:
Czy ktos potrafilby wyjasnic mi dlaczego redukuje sie w drugim wierszu dzialania liczba (e lnx)
1
/x na x
1
/x? http://matematyka.pisz.pl/strona/2213.html
1
monika :
kontener na smieci (z pokrywa) ma ksztalt prostopadloscianu o wymiarach 2.5m 14dm 120 cm ile m
2
blachy zurzyto na wyk tego pojemnika
5
tomm:
Dana jest Funkcja y=[1−e
(
−x+2)]
2
. Nie moge sobie poradzic z wyznaczeniem punktow x dla 0=([1−e
(
−x+2)]
2
)'.Z gory dziekuje za pomoc!
4
lolek:
y=(
1
2
)
x−|x|
Pomożecie?
1
Ali:
Problem z niewymiernością.
1
kapustaglowapusta:
Witam, dziś problem przed jutrzejszym egzaminem mam następujący: Interesują mnie równania stycznych takich jak w załączniku.
23
ewa:
Dana jest funkcja: f(x) =
√
|2−x| −3
−
√
6−|2x−4|
2
Basia ;):
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć?
2
damorka:
Środki dwóch sfer oddalone są od siebie o 20 cm, ich promienie są równe odpowiednio: r
1
= 16 cm i r
2
= 12 cm. Oblicz długość okręgu będącego częścią wspólną obu sfer.
1
melania.:
mam problem z zadaniem.
2
Kinga:
Na ogrodzenie prostokątnej działki potrzeba 50m siatki. Długość tej działki jest o 5m krótsza od podwojonej szerokości. Pole tej działki wynosi ?
5
student:
Proszę kogoś o wytłumaczenie
2
Marta:
Proszę o pomoc, zapomniałam zupełnie jak to się obliczało
Zad. Wielomian W(x) jest sumą wielomianów
5
marko8403:
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)>0
17
tim:
ROZMAWIACZ!
4
Izabella:
Koszt brutto naprawy komputera to 128,40zł. Stawka VAT na tego typu usługi wynosi 7%. Ile złotych wynosi podatek VAT?
5
abc:
Prawdopodobienstwo
2
Metin:
Promień podstawy stożka ma długość r, a wysokość stożka ma długość H. Przekrój stożka płaszczyzną prostopadłą do jego osi obrotu ma pole πm
2
. W jakiej odległości od płaszczyzny
3
Kinga:
wartość wyrażenia wynosi ?
2
Basia ;):
Czy móglby mnie ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam ten przykład?
4
Ali:
Życiowe pytanie
Czy ktoś może mi polecić jakąś książkę, z którą mogę powtórzyć materiał przed maturą. Oczywiście chodzi o matematykę ( zakres rozszerzony).
2
MK:
Roczna stopa procentowa jest równa 15% wskali roku a kapitał początkowy ma wartość 30000 zł. Jaka będzie wartość kapitału po 5 latach, jeśli odsetki są kapitalizowane:
2
Lola:
Dane są dwie proste k: 3x + 8
1
maruda:
w firmie komin pracuje łącznie z szefem 25 osób. Srednia płaca wynosi niedawna 1500zł,ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 16oozł.ile zarabia
2
marta :
rownanie z niewias=doma x ; xIxI−x−2m=0, m∊R a)dla m=1 ma jedno rozwiazanie
1
Porta:
dlaczego (1−1/n) do potęgi n+3 * (1+1/n) do potęgi n+3 jest równa = e do potęgo −1 * e
1
Czekam na pomoc:/:
Rzucono 8 razy monetą.Oblicz prawdopodobieństwo, ze wyrzucono orła − co najmniej raz
1
Porta:
jak mam z f(x)=1/x−1 obliczyć pochodną ale nie korzystając z definicji pochodnej ale z reguły różniczkowania funkcji
1
monika:
dana jest funkcja f(x)= cos x+x
2
−4 a)oblicz wartość funkcji f dla argumentu π,
11
agata:
wiedząc, że a=
√
8
, b=
√
27
, a sinα=45st, oblicz pole równoległoboku ze wzoru P=absinα
1
leniu:
∫1\(1+e
x
)dx
5
hashiri:
Witam, mam problem z nastepujacym zadankiem:
2
aga:
1
aga:
∫
√
x
lnxdx
8
kamil:
rozwiaz calke przez czesci
0
aga:
5
Natalia:
Dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali po jednym strzale. Prawdopodobieństwo tego, że trafił do tarczy dokładnie jeden z nich wynosi:
1
szczurek:
Oblicz zbior
3
Ania:
Równanie okręgu o środku w punkcie S = (−3;5) i promieniu równym promieniowi okręgu : (x − 1)
2
+ ( y + 2 )
2
= 4 ma postać
1
Czekam na pomoc:/:
Okrąg o równaniu x
2
−6x+y
2
−2y+2=0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A i B.Wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu.
2
monika:
uzasadnij,że liczby a= __1___ , b= |
√
2
−
√
3
| , c=
√
3
(1−
√
6
) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
√
3
−
√
2
6
bunia:
x
2
− 3|x| + 2>0 Nie jestem pewna co dokładnie zrobić z tą wartością bezwzględną i czy dobrze mi wyszło, pomożecie?
2
murta:
Oblicz
1
Basia ;):
Proszę o odrobinkę pomocy
Ciąg geometryczny:
5
Kamila:
Ile liczb dwucyfrowych można utworzyć ze zbioru cyfr { 0,1,2,3,4,5}?
9
fadi:
Przez dwa wierzchołki prostokąta poprowadzone proste równoległe, dzieląc ten prostokąt na romb i dwa trójkąty prostokątne. Kąt między każdą z tych prostych, a krótszym bokiem prostokąta ma
3
monika:
wiedząc,że α jest kątem ostrym i cos α =
√
{2} −1
, oblicz sin α i tg α.
37
Z:
Witam , czy jest ktos z tegorocznych maturzystów
Mam pytanie robiliście może zadania z testow z geometrii analitycznej
4
Ja:
Oblicz pole powierzchni obszaru ograniczonego krzywą y=e
x
oraz osią OX dla x należącego do <0:1>
11
kasja:
wyznacz całkę ∫(x+1)
2
(x+3)dx
1
marta :
pewnie ciało w czasie t [s] przebywa drogę S [m] daną wzorem S(t)= t
2
+4t gdzie t∊<1,6>.Zatem średnia prędkosć tego ciała jest równa ?.
1
Maja:
Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem odnosnie obliczenia ph. Do 20 cm
3
roztworu kwasu mrowkowego HCOOH o ph=2,20 dodano 30 cm
3
roztworu kwasu mrowkowego o
9
Mateusz z Lublina:
Mam zadanie ktorego nie potrafie zrobic, pomoze ktos? Wykopanie pierwszego metra studni kosztuje 8zl a kazdego nastepnego o 3 zl drozej.
0
monika:
mam jeszcze kilka zadań do zrobienia. Czy ktoś mi pomoże? PROSZĘ. funkcje i ciągi
3
Ania:
Proszę o pomoc, nie wiem jak to rozwiązywać 1. Oblicz P(A) wiedząc, że P(A)>P(A') i P(A) x P(A')=0,16
1
Bartezzmc:
Powierzchnia boczna walca po rozcięciu jest kwadratem o boku 10 cm. Oblicz pole powierzchni tego walca.
3
XxX:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = −mx
2
+ x + 1/4 przyjmuje tylko wartości ujemne?
4
Help:
Gospodarz zbił koryto z pięciu desek: trzech prostokątów o wymiarach 1m na 15 cm i dwóch trapezów równoramiennych o bokach długości 15cm, 15cm, 15cm, 33cm. Następnie wypełnił koryto
1
marta :
funkcja f(x)=x
2
+bx+c, x∊R osiaga wartosc najmniejsza rowna 8 dla argumentu 2. Wobec tego; b=2 i c=0, b=−3 i c=10, b=−4 i c =12
2
MMM:
zad. narysuj wykres funkcji majacej trzy miejsca zerowe , ktorej dziedzina jest zbior (−3;1)<2;5>, a
5
Igor:
Miedzy liczby 65 i 35 wstaw dziewiec liczb tak aby wyraz z danymi liczbami tworzyly ciag arytmetyczny.
4
MMM:
hej
zad.1
4
Dariusswwe:
SESJA...BŁAGAM O POMOC
2
ania:
x+2y−z=−4 2y+z=2
2
Rock:
x+2
1.wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
x
2
−4
x
2
−4
2.wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=
przeksztalc wzor funkcji. zapisz w
x
3
−8
najprostszej postaci...
4
XXX:
Wyznacz wartość parametru p , dla której proste k i l są równoległe, jeśli: a) k : px+3y − 3 +p = 0 l: p
2
x − 3y − 9 = 0
0
axy:
helphelphelp !
6
Jurek:
Planimetria Witam
0
Lolita prosi o pomoc:
Mam do sporządzenia proces technologiczny diody monolitycznej planarnej, czy mógłby mi ktoś pomoc , doradzić jak to wykonać, opisać krok po kroku ?
2
Basia ;):
Proszę o pomoc znów ciągi
2
Pawel:
Wykaż, że liczba
√
6
√
3
+12
jest większa od 4
0
axy:
1) |x + y| + |x − y| ≥ −4 2) 2 ≤ ||x +y| − |x − y|| ≤4
4
KUBA HELP:
Wyznacz liczby a i b, wiedząc, że wielomian W(x)=x
3
+ 6x
2
+ ax + b ma jeden pierwiastek trzykrotny.
1
basia:
Wiedząc, że 1,4<
√
2
<1,5 oszacuj wartość wyrażenia: {
√
2
+3} dzielone przez 5=
4
Kicioo:
2|x| − |x+1| =1
3
wer:
Eto, Basiu, Timie, Bogdanie, jesteście? Do podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego doklejono drugi tak sam, otrzymując
4
Basia ;):
Czy mógłby ktoś mi pomóc?
5
Matii:
Nie wiem jak rozwiązać te przykłady z silniami, proszę o pomoc
1
Pawel:
Rozwiąż równanie 2 cosα−
√
2
=0, gdy 0* < α < 90*
1
Ela:
Do pięciu danych: 1, 2, 3, 4, 5 dopisano taką szóstą liczbę x, że mediana tych sześciu danych jest równa modzie. Wyznacz x
0
Agata3:
Agata3: Eto na kiedy możemy sie umówić na pomoc w zadankach. − podstawowy ( nick zmieniłam) teraz będę przez jaki czas pod nim..
17
Juras:
Witam Długości boków równoległoboku są równe 6 i 10, a jego pole wynosi 36. Oblicz długości
4
pomocy:
h(x)=x
2
/(kreska ułamkowa) 2x+ 4 okresl dziedzine?
3
KUBA HELP:
Wyznacz liczby a i b, wiedząc, że wielomian W(x)=x
3
+ ax
2
+ bx − 1 ma jeden pierwiastek trzykrotny.
3
Karolina:
Ile wynosi dł. krawędzi sześcianu o przekątnej 6?
2
Aga:
4
Jaką miarę ma kąt wpisany oparty na
okręgu?
9
3
z????:
boki trójkąta mają długość 25cm 39cm 56cm, oblicz; a) pole trójkąta
7
ewa:
Do zbiornika o pojemności 700m
3
można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m
3
wody więcej niż druga rura. Czas
2
Anka.:
Punkty A(1,7), B(−5,1), C(7, −5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz odległość między środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie a środkiem ciężkości tego trójąta.
1
ewa:
Godzio
a nie pomoglbys mi jeszcze przy tym zadaniu
35554
3
zaq1:
Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60.
4
majka:
Prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi Ox pod kątem : 30, 45, 60 czy 0 stopni ?
3
Michał:
Ile wynosi różnica ciągu arytmetycznego określonego wzorem a
n
= 3 − 2n ?
1
Ania:
Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość
1
5
tgα +
=
tgα
sinα
Oblicz wartości sinα, cosα i tgα.
2
Michał:
Pod jakim kątem prosta y =
√
3
x − 2 jest nachylona do osi Ox?
2
;):
podaj zbiór wartosci dane f(x)=x
2
−2 Df=(0;+∞) prosze niech mi ktos to wytłumaczy
2
Kamila:
W urnie mamy 10 kul białych, 20 czarnych i 30 zielonych. Losujemy jedną kulę. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub czarnej?
3
Anka.:
Punkty A(2, 2) i B(4, −1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
2
dziubek140:
powierzchnia czworoscianu ofremnego wynosi 50 pierwiastek z 3 cm kawadrtowych.Oblicz długośc krawedzi tego czworościanu
1
luki:
stosunek długosci trzech krawedzi prostopadłoscianu o wspolnym wierzchołku wynosi 2;3;5 jakie jest pole powierzchni tego prostopadłoscianu jesli jego obietosc wynosi 810
2
Ela:
Garderoba lalki Marysi składa się z pięciu bluzek, dwóch par butów i pewnej liczby spodni. Marysia wyliczyła, że swoją lalkę może ubrać na 40 sposobów. Ile było spodni?
1
Kinga:
Na ogrodzenie prostokątnej działki potrzeba 50m siatki. Długość tej działki jest o 5m krótsza od podwojonej szerokości. Pole tej działki wynosi ?
2
EW@:
dana jest funkcja: f(x)=
√
|2−x| − 3
−
√
6−|2x−4|
a) Wyznacz dziedzinę tej funkcji
1
matura:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2(x−1)(3−x)−4(x−3) a) oblicz miejsca zerwoe funkcji f
4
tina:
Mediana, kto mi to wytlumaczy:(
1
EW@:
Sprawdź, że: .
√
2
= 1+
1
1+
√
2
3
dzium dzium:
witam wszystkich i mam takie pytanie... ma ktoś może albo wie gdzie znaleść zadania z egzaminów wstępnych na AGH ze starych lat
bo szukam i szukam i znaleść nie mogę
bardzo proszę o
6
ewa:
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB||CD. Udowodnij, że kąt AED = kąt BAE + kąt CDE .
archiwum 175,
174
,
173
,
172
,
171
,
170
,
169