ss
Basia ;): Czy móglby mnie ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam ten przykład?
Miałam podane:
a1=9
q=?
an=144
n=5
an=a1*q
n−1
144=9*q
5−1
144=9*q
4 /9
16=q
4
q=2

Proszę o pomoc
27 sty 09:01
AS:
Takimi postami lubię się zajmować.
Liczę sama i wynoszę z tego korzyść a nie idę na łatwiznę.
1. Tok obliczeń poprawny , q ma dwa rozwiążania;q1 = 2 lub q2 = −2
szukane ciągi
9,9*2,9*4,9*8,9*16 (= 144)
9,9*(−2),9*4,9*(−8),9*16 ( = 144)
2. Pamiętaj o tym,że każde zadanie można sprawdzić,
czy spełnia warunki podane w zadaniu.
U nas piąty wyraz wyniósł 144 a więc tyle ile w zadaniu było podane.
27 sty 09:32
Basia ;): Dziękuję za sprawdzenie
27 sty 09:41