Zadanie
Justyna: co przedstawia nierówność:4x2+y2+8x−6y−3<=0
27 sty 17:44
Godzio:
wejdz tu :
2336
(4x
2 + 8x +4) −4 + (y
2−6y+9) − 9 − 3 ≤0
(2x+2)
2 + (y−3)
2 ≤16
27 sty 17:48
Justyna: dziękuję więc to okrąg
27 sty 17:57
Justyna: a ta 4 przed x
2 nie ma znaczenia
27 sty 17:58
Godzio: nie okrąg lecz koło

a ta czwórka nie ma znaczenia

S(−1,3) r= 4
27 sty 17:59
Justyna: dziękuję ślicznie, problem był natury że nie potrafiłam odpowiednio zwinąć tego do postaci
(2x+2.....
27 sty 18:01
AS:
4*x
2 + y
2 + 8*x − 6*y − 3 ≤ 0
4*x
2 + 8*x + y
2 − 6*y ≤ 3
4*(x
2 + 2*x) + y
2 − 6*y ≤ 3
4*(x + 1)
2 − 4 + (y − 3)
2 − 9 ≤ 3
4*(x + 1)
2 + (y − 3(
2 ≤ 16 |:16
| (x + 1)2 | | (y − 3)2 | |
| + |
| ≤ 1 |
| 4 | | 16 | |
Jest to wnętrze elipsy o półosiach a = 2 i b = 4
oraz środku S(−1,3)
27 sty 18:23
Eta:
AS
to ......
elipsa z wnętrzem
Pozdrawiam
27 sty 18:26
Justyna: ojejuu już w końcu nie wiem co to jest ale skłaniam się ku tej elipsie...
27 sty 18:27
Justyna: dziękuję
27 sty 18:27
ak1: Nierówność przedstawia sobą pole elipy wraz z brzegiem danej wzorem
(x+1)24+(y−3)216)≤1
o wsp śr. S(−1,3) i półosiach a=2 b=4
27 sty 18:55