planimetria
Juras: Witam
Długości boków równoległoboku są równe 6 i 10, a jego pole wynosi 36. Oblicz długości
przekątnych tego równoległoboku
25 sty 17:50
Juras: odświeżam
25 sty 18:19
Eta:
Znasz wzory cosinusów ?
25 sty 18:20
Juras: nie znam
25 sty 18:22
Eta: A w której klasie jesteś?
25 sty 18:23
Juras: 3 klasa technikum
25 sty 18:23
Eta:
No chłopie

...... to miałeś wzory sinusów i cosinusów dla dowolnego Δ−ta

zaraz podam rozwiązanie ( to Ci się rozjaśni i przypomni

Moment .... rysuję
25 sty 18:26
25 sty 18:26
Eta:
Do
woool .... prościej jest ze wzoru cosinusów

wyniki takie same , ale o wiele mniej liczenia niż na info.
25 sty 18:28
Juras: z ręką na sercu musze powiedzieć ze nie miałem tych wzorów

obejmuje to zakres nauczania na
poziomie podstawowym? bo jak tak to rzeczywiście mam w plecy...
Aha mam jeszcze jedno zadanie być mogła rzucić na nie okiem? zaraz podam link...
25 sty 18:30
25 sty 18:31
woool: Tak, to zakres bardzooo podstawowy, widocznie byłeś wtedy na wagarach
25 sty 18:32
Eta:
| | 3 | |
P= a*b*sinα => 60*sinα= 36 => sinα= |
|
|
| | 5 | |
to cosα=
√1 − 925 =
45
zatem z ΔABD ze wzoru cosinusów:
IBDI
2 = a
2 +b
2 −2ab*cosα= 100 +36 −2*10*6*
45= 136−96= 40
to IBDI=
√40= 2
√10
podobnie z Δ ABC cos (180−α) = −cosα= −
45
IACI
2 = 100 +36 +120*
45= 136 +96= 232
IACI=
√232=
√4*58= 2
√58
odp:
IACI= 2√58 [ j ] i IBDI= 2√10 [ j ]
25 sty 18:40
Juras: Dzięki Eta!
25 sty 18:50
Eta:

I co ?..... przypomniały się wzory cosinusów ?
25 sty 18:51
25 sty 18:55
Juras: Szczerze to nie...

zakładam że mnie nie było na tym na lekcji, ale odwiedziłem już stronke ze
wzorami i wiem o co chodzi

Jakbyś miała ochotę i czas zobaczyć te drugie zadanie byłbym bardzo bardzo wdzięczny
25 sty 18:56
Agata3: Eto na kiedy możemy sie umówić na pomoc w zadankach. − podstawowy ( nick zmieniłam) teraz będę
przez jaki czas pod nim..(

26 sty 18:16