pochodna
tomm: Dana jest Funkcja y=[1−e(−x+2)]2. Nie moge sobie poradzic z wyznaczeniem punktow x dla
0=([1−e(−x+2)]2)'.Z gory dziekuje za pomoc!
27 sty 11:32
jo: Zapisz jeszcze raz ten wzór funkcji bo nie wiem co jest w wykładniku.
27 sty 11:34
jo:
y' = 2(e2−x−e4−2x)
y' = 0 dla x=2
27 sty 11:39
tomm: Moglbym cie prosic o rozpisania jak doszedles z pierwszej pochodnej na x=2? Dzieki!
27 sty 12:24
jo:
2e2−x − 2e4−2x = 0
2e2−x = 2e4−2x
e2−x = e4−2x
2−x = 4−2x ⇒ x=2
27 sty 12:27
tomm: Caly wieczor sie wczoraj nad tym glowilem...Super,wielkie dzieki!
27 sty 12:35