matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fuunkcja
Rock:
x+2
1.wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
x
2
−4
x
2
−4
2.wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=
przeksztalc wzor funkcji. zapisz w
x
3
−8
najprostszej postaci...
26 sty 19:19
Godzio:
1) x
2
−4 ≠0 x≠2 v x≠−2 Df : R−{−2,2} 2) x
3
−8≠0 x
3
≠8 x≠2 0 =x
2
−4 x=2∉Df v x=
−2
(x−2)(x+2)
x+2
f(x) =
=
(x−2)(x
2
+2x+4)
x
2
+2x+4
26 sty 19:24
Rock:
dzięki!
26 sty 19:25