Pierwiatek wielokrotny
KUBA HELP: Wyznacz liczby a i b, wiedząc, że wielomian W(x)=x3 + 6x2 + ax + b ma jeden pierwiastek
trzykrotny.
26 sty 17:57
Julek:
sytuacja się powtarza !
wiem, że to jedyny pierwiastek, powtarzający się trzykrotnie :
(x−z)
3 = x
3 − 3zx
2 + 3z
2x − z
3
W(x) = x
3 + 6x
2 + ax + b
6 = −3z ⇒ z = −2
3z
2 = a ⇒ a = 12
−z
3 = b ⇒ b = 8
Pozdrawiam
26 sty 18:05
Eta:
W(x)=(x−p)3= x3 −3px2 +3p2x −p3
i W(x)= x3 +6x2 + ax +b
−3p= 6 => p = −2
to: b= p3 = −8
a= 3p2 = 12
odp; a= 12 b= −8
26 sty 18:06
Eta:
O.o ... fakt

zgubiłam
minus
b=
−p
3 = −(−2)
3 = 8
26 sty 18:09
Julek:
oo Eta, jak tam samopoczucie dzisiejszego dnia ? Znów masz zamiar siedzieć na forum do 3:00,
czy raczej wieczorny relaks ?
26 sty 18:52