matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomożecie? nie wiem jak to rozwiązać...
Kicioo:
2|x| − |x+1| =1
26 sty 18:34
Godzio:
pomożemy
26 sty 18:34
Julek:
dla x∊(−∞;−1) −2x+x+1=1 0=x ∉D dla x∊<−1;0) −2x −x−1=1 x=
−2
3
∊D dla x∊<0;+∞) 2x −x−1=1 x = 2 ∊D x∊{
−2
3
; 2 } Pozdrawiam
26 sty 18:39
Godzio:
Rozpatrujemy 3 przypadki: 1
o
x∊(−∞,−1) −2x −(−x−1) =1 −2x+x+1=1 −x = 0 x=0 ∉ (−∞,−1) 2
o
x∊<−1,0) −2x − (x+1) = 1 −2x −x −1 =1 −3x = 2
2
x=−
∊<−1,0)
3
3
o
x∊<0,∞) 2x − (x+1) =1 2x−x−1 =1 x=2 ∊<0,∞) czyli rozwiązaniami są:
2
x=−
v x=2
3
26 sty 18:40
Kicioo:
dziękuję
26 sty 18:49