:(
tina: Mediana, kto mi to wytlumaczy:(
10|
8 | *
6 | * *
4 | * *
2 |
0 | __________
1 2 3 4 5
na histogramie przedstawiono wyniki uzyskane przez uczniow z pracy klasowej z matematyki.
Ile wynosi mediana uzyskanych wynikow uczniow
26 sty 15:44
26 sty 15:55
tina: wlasnie to dokladnie czytam i zaczelam ale nie rozumiem dalej...robie podobnie jak to
https://matematykaszkolna.pl/strona/1931.html
4+6+4+8+6=28
do tego momentu rozumiem ale dalej nic

mam to na zadanie a wogole takiego czegos sie ni9e
uczylam

rozlozylam 13+1+1+13
14 i 15 to oceny srodkowe
26 sty 16:04
dziubek140: mediana jest to liczba srodowkowa która wystepuje w zbiorze czyli masz tak:
1=4
2=6
3=4
4=8
5=6
i teraz układasz te licznby od najmijeszej do najwięskzej
czyli masz tak:
1111222222333344444444555555
i teraz jak masz poukładanie te liczby skreslasz jedna od poczatku a drugą od konca
tutaj ilosc liczb jest parzysta czyli ze srodkowych liczb jak policzysz wyjdzie Ci 3 i 4 musisz
zznich wycignac srednia arytmeczną czyli 3+4=7 /2
Przynajmije tak mi sie wydaje
26 sty 16:05
tina: 3,5 wychodzi i tak mam w odpowiedziach...duzo lepiej rozumiem dzieki twoim tlumaczeniom niz tym
ksiazkowym

dzieki
26 sty 16:11