trygonometria...pls pomozcie rozwiazac..moje szare komorki chyba zamarzly
gaga: czesc juz wydawalo mi sie ze cos umiem i teraz nic,
nie umiem rozwiazac..............pomozcie
dla pewnego kata ostrego α mamy sinα+cosα= √2
ile wynosi sinα*cosα (iloczyn)
27 sty 19:46
Dorota: (sinα+cosα)2=sin2α+2*sinαcosα+cos2α
(√2)2=sin2α+cos2α+2*sinαcosα (wzór na jedynkę trygonometryczną)
2=1+2*sinαcosα
sinαcosα=0,5
27 sty 19:55
driver: sinα+ cosα=√2 / ( )2
(sinα+cosα)2=2, wykorzystując wzór na (a+b)2 =a2+2ab+b2 i sin2α+cos2α=1 obliczymy
sinα*cosα=
27 sty 20:02
gaga: o kurcze... dzieki...ale nie rozumiem dlaczego podnosimy sume do kwadratu a nie sinα2 + cosα2
27 sty 20:07