27 sty 13:02
AS:
Podstawienie:
x = t
6 dx = 6*t
5dt
√x = t
3 3√x = t
2
| | 6*t5dt | | t2dt | | t2 + 1 − 1 | |
J = ∫ |
| = 6∫ |
| = 6∫ |
| |
| | t3*(1 + t2) | | 1 + t2 | | t2 + 1 | |
| | dt | |
J = 6∫(1 − |
| ) = 6*t − 6*arctg(t) |
| | 1 + t2 | |
Powracam do zmiennej x
J = 6*
6√x − 6*arctg
6√x + C
27 sty 14:20
Artek: dzięki
27 sty 14:37
AS: Proszę podopisywać dt,w niektórych całkach pogubiłem
27 sty 14:59
AS: Poprawiam zapis w trzecim wierszu
| | 1 | |
J = 6∫(1 − |
| )dt = 6*t − 6*arctg(t) |
| | 1 + t2 | |
27 sty 16:51