funkcje
marta : rownanie z niewias=doma x ; xIxI−x−2m=0, m∊R
a)dla m=1 ma jedno rozwiazanie
b)dla kazdej wartosci parametru m ma co naimniej jedno rozwiazanie
c)dla m−0 ma trzy rozne rozwiazania
26 sty 21:23
kalafiorowa: a) dla m=1 △=0
b) △≥0
c) po prostu rozpisz moduł i wyjdą 3 rozwiązania
26 sty 22:25
Basia:
to chyba nie tak
(a)
dla m=1
mamy dla x≥0
x2−x−2=0
Δ=(−1)2−4*1*(−2) = 1+8=9
√Δ = 3
x1 = 1−32 = −1 nie spełnia założenia
x2 = 1+32 = 2
dla x<0 mamy
−x2−x−2=0
Δ=1−8=−7
czyli jedynym rozwiązaniem jest x=2
zdanie (a) jest prawdziwe
(b)
x≥0
x2−x−2m=0
Δ=1+8m≥0
8m≥−1
m≥−18
x1+x2=1
czyli przynajmniej jeden musi być dodatni
czyli dla każdego m≥−18 zdanie jest prawdziwe
x<0
−x2−x−2m=0
Δ=1−8m≥0
8m≤1
m≤18
x1+x2=−1
czyli przynajmniej jeden musi być ukemny
czyki dla każdego m≤18 zdanie jest prawdzowe
czyli dla każdego m zdanie (b) jest prawdziwe
(c)
dla m=0
mamy
x|x|−x=0
x(|x|−1)=0
x=0 x=1 x=−−1
zdanie (c) jest prawdziwe
27 sty 05:05