Ciagi arytmetyczne
Igor: Miedzy liczby 65 i 35 wstaw dziewiec liczb tak aby wyraz z danymi liczbami tworzyly ciag
arytmetyczny.
Prosze o tlumacznie tego zadania.
26 sty 19:13
Igor: Porsze o pomoc
26 sty 19:31
kalafiorowa: a1=39, a2, a3, a4, a5, a6, a7, a8, a9, a10, a11=65
a11=a1+10r
65=39+10r
10r=26
r=2,6
a2=41,6
a3=44,2
a4=46,8
a5=49,4
a6=52
a7=54,6
a8=57,2
a9=59,8
a10=62,4
26 sty 19:37
Igor: wlasnie nie, r =3 − tak w odpowiedziach czyli wynik jest a1=65 a2=62 ... etc.
26 sty 19:39
kalafiorowa: tak tak przepraszam. Za a1 podstawiałam 39 zamias 35. Popraw na 35 i wyjdzie dobrze
26 sty 19:42
Igor: okej, dzieki
26 sty 19:43