Prawdopodobienstwo
abc: Prawdopodobienstwo

hej mam problem z 2 zadaniami, pomozecie?
| | 1 | | 6 | |
1) Ze zbioru Z={x nalezy do N : 4x−4 * ( |
| }5−x < 2x−3 * 4 |
| } losujemy |
| | 2 | | x | |
kolejno ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobienstwo, ze ich suma jest wieksza od 8.
| | x2 −3x−9 | |
2) Ze zbioru Z={ x nalezy do C: x<5 i log( |
| ) >= 0} losujemy kolejno bez |
| | x−4 | |
zwracania 2 liczby a i b, ktore traktujemy jako wspolrzedne punktu P(a,b). Oblicz
prawdopodobienstwo, ze punkt P nalezy do wykresu funkcji y=|x−1|
Bardzo prosze o pomoc
26 sty 20:51
abc: prosze o pomoc
26 sty 21:27
b.: Przede wszystkim napisz sobie konkretnie te zbiory (wypisz ich elementy).
[stokrotka]
26 sty 21:27
abc: w pierwszym zbior mi wyszedl {0,1,2,3,4} bez −1, bo maja byc naturalne.. ale co z
prawdopodobienstwem?

a w 2 mi nie wychodza liczby calkowite
26 sty 22:48
b.: 0 chyba odpada, bo jest x w mianowniku (chyba że coś źle przepisał(a|e)ś)
no to jeśli byłby to zbiór {1,2,3,4}, to jak ze zwracaniem losujemy, to |Ω|=4
2 (zdarzeniami
el. są pary uporządkowane liczb od 1 do 4), zdarzeń sprzyjających nie ma (maksymalna suma to 8,
nie jest większa od 8)
czyli p−stwo = 0
pewnie jednak źle ten zbiór zidentyfikował(a|e)ś
zobaczmy jeszcze raz:
| | 1 | | 6 | |
4x−4( |
| )5−x < 2x−3*4* |
| |
| | 2 | | x | |
| | 3 | |
22x−8− (5−x) < 2x−3+2+1 |
| |
| | x | |
i teraz lewa strona jest rosnąca,a prawa malejąca, więc sprawdzamy dla różnych liczb
naturalnych:
dla x=3 spełnione: 2
−7<1
| | 1 | | 3 | | 1 | |
dla x=6 już nie spełnione: L=212−13= |
| , P= |
| = |
| , |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
czyli jednak będą to liczby
{1,2,3,4,5}
spróbuj sam(a) policzyć szukane p−stwo...
27 sty 10:50
b.: | | x2−3x−9 | |
a w drugim musi być |
| ≥ 1, np. pomnóż obustronnie przez x−4 i rozwiąż (UWAGA: |
| | x−4 | |
x−4<0, bo x jest całkowite, x<5, no i x−4 musi być różne od 0)
27 sty 10:52
Gustaw: wydaje mi sie, ze zadanie jest zle zrobione z racji tego, ze zostala zle przepisana jego tresc.
w tresci jest rownanie: 4do potegi(x−4) * (1/2)do potegi (5−x) < 2 do potegi (x−3) * 4 DO
POTEGI (6/x). czyli sa 4 razy potegi. bardzo pomogłoby mi to, gdyby ktoś wykonał to zadanie z
tymi nowymi, podanymi przeze mnie danymi

z góry dziękuję.
6 sty 11:45