planimetria.
Jurek: Planimetria
Witam
W równoległoboku o kącie ostrym α=600 długość krótszego boku wynosi 2, zaś długość krótszej
przekątnej 4.
a)oblicz pole równoległoboku
b)Oblicz długość dłuższej przekątnej
24 sty 18:46
Juras: Nikt nie lubi planimetrii ?
26 sty 18:46
Godzio: raczej nikomu sie nie chce rozwiązywać tak prostych zadań

zaraz pomoge
26 sty 18:48
Godzio:
h=
√3
y
2 + 3 = 16
y=
√13
P=2(x+y)*sin60 = (3+
√13)*
√3 = 3
√3 +
√39
d
2 = (y+2x)
2 + 3
d
2 = (
√13 + 6)
2 + 3
d
2 = 13 + 12
√13 + 36 + 3
d
2 = 12
√13 + 52
d = 2
√3√13 + 13
26 sty 19:09
Juras: w odpowiedzi mam
P=√3+√39
d=2√5+√13
26 sty 19:14
Godzio:
a rzeczywiście
tg60 =
√3 
x=1 zrób dalej jak robilem i wyjdzie
26 sty 19:18
Juras: Ok dzięki za pomoc
26 sty 19:19