Własności prawdopodobieństwa
Ania: Proszę o pomoc, nie wiem jak to rozwiązywać
1. Oblicz P(A) wiedząc, że P(A)>P(A') i P(A) x P(A')=0,16
2. O zdarzeniach A i B wiemy, że P(A)=P(B') i P(A∪B)=4xP(A∩B). Oblicz P(A∪B)
26 sty 18:43
Ania: Bardzo proszę o pomoc
26 sty 20:16
justka:
P(A) = 1 − P(A')
P(A)*P(A') = 0,16
rozwiąż ten układ równań
a następnie wybierz to rozwiazanie które spełnia warunek P(A) >P(A')
26 sty 20:23
justka: P(B) = 1 − P(B')
P(A∩B) = P(A) +P(B) − P(A∪B)
P(A∩B) = P(B') +P(B) − 4P(A∩B)
5P(A∩B) = 1−P(B) +P(B)
26 sty 20:28
Aga: 2. P(A`)= 1− P(A)
P(A)= x P(A`)= 1−x
x(1−x)=0,16
x−x2−0,16=O
x2−x+0,16=O
Δ= 0,36
x1= 0,2
x2= 0,8
P(A)= 0,8 gdyż P(A)> P(A`)
25 mar 17:10