procent składany
MK: Roczna stopa procentowa jest równa 15% wskali roku a kapitał początkowy ma wartość 30000 zł.
Jaka będzie wartość kapitału po 5 latach, jeśli odsetki są kapitalizowane:
a) kwatralnie
b) tygodniowo
c) w sposób ciągły
"a" policzę, "b" nie jestem pewna ale to "c"− to dla mnie problem . Kto mi pomoże? Z góry
dziękuję.
26 sty 23:48
Basia:
Kk − kapitał końcowy
Kp=30000 − kapitał poczatkowy
m=54 − liczba kapitalizacji w roku
n=5 − liczba lat
r=0,15 − oprocentowanie roczne
ad.b
Kk = Kp(1+rm)m*n
ad.c
Kk = limn→∞ Kp(1+rm)m*n = Kp*limn→∞[(1+rm)m]n = Kp*ern
wystarczy podstawić
27 sty 05:18
MK: Spróbuję, serdeczne dzięki Basiu.
27 sty 07:14