matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg Geometryczny
Basia ;):
Czy mógłby ktoś mi pomóc? Wyznacz q wiedząc że:
2
a1=
3
1
a7=
6144
26 sty 18:25
Julek:
1
6144
=
2*q
6
3
1
4096
= q
6
q=
1
4
∨ q = −
1
4
26 sty 18:35
Basia ;):
Dziękuję
26 sty 18:36
Eta:
omg
a
7
= a
1
*q
6
2
1
to
*q
6
=
3
6144
1
3
1
q
6
=
*
=
6144
2
4096
q=
1
4
bo 4096 = 64*64 = 4
3
*4
3
= 4
6
26 sty 18:46
Eta:
oczywiście tak jak podał
Julek
, którego pzdrawiam
q=
1
4
v q= −
1
4
26 sty 18:48