Kombinacje a może permutacje - proszę o pomoc
Ela: Garderoba lalki Marysi składa się z pięciu bluzek, dwóch par butów i pewnej liczby spodni.
Marysia wyliczyła, że swoją lalkę może ubrać na 40 sposobów. Ile było spodni?
26 sty 16:03
ula: musi stworzyć ubranie składające się z butów, bluzmi i spodni
z zasady mnożenia
buty wybiera z 2
bluzki z 5
spodnie z x czyli 2*5*x=40 → x=4
26 sty 16:23
Eta:
1 bluzkę wybieramy z 5 bluzek
1 parę butów z 2 par butów
1 spodnie z n par spodni
z reguły mnożenia;
5*2*n= 40 => n= 4 spodni
26 sty 16:24