pomocy
matma: Długości dwóch prostopadłych boków AB i BC trójkąta ABC są równe odpowiednio 6 i 4. Oblicz
sinus kąta CAB.
Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności?
27 sty 13:12
stanislaw:
AB⊥BC
AB = 6, BC = 4
trójkąt ABC jest prostokątny wiec z tw Pitagorasa obliczamy długosc boku AC
AB
2 + BC
2 = AC
2
6
2 + 4
2 = AC
2
AC
2 = 52
AC = 2
√13
27 sty 13:26
matma: Dziękuję
27 sty 13:37
madzia: 2.
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
cyfrą jedności nie może być 9
jeżeli cyfrą jedności jest b to jest (9−b) cyfr dziesiątek
9−8=1
9−7=2
9−6=3
9−6=4........9−0=9
(1,2,3,4,5,6,7,8,9) − C.A.
S9= 12*9* (9+1) = 12 *90= 45
odp to 45
1 lut 17:18
mrcin: ∫∞≤γ≤π
1 lut 17:27