matematykaszkolna.pl
Dwa problemy ze stycznymi kapustaglowapusta: Witam, dziś problem przed jutrzejszym egzaminem mam następujący: Interesują mnie równania stycznych takich jak w załączniku. W pierwszym przypadku interesuje mnie tylko sprawdzenie w jakim punkcie powinienem liczyć tą styczną, sporządziłem profi rysunek w paincie jak to WG MNIE wygląda. W drugim przypadku nie wiem jak napisać równanie stycznej do wykresów dwóch funkcji jednocześnie. Jak sądzę styczna jest prostą emotka, więc równanie ax+b, czyli z wzoru f(xo) to będzie po prostu współczynnik b, a współczynnik kierunkowy będzie i tak taki sam dla obu i to będzie f'(x0)? Ale jak to zapisać to nie mam pojęcia emotka Na obrazku zaznaczyłem, gdzie ta styczna WG MNIE się rzekomo znajduje, ale i tak nie wiem jak to liczyć, dla jakich punktów. http://iv.pl/images/js9uslkrmvz7r2olnezz.jpg
27 sty 08:37
Bogdan:
 −2 
1. Hiperbola y =

znajduje się w II i w IV ćwiartce, każda styczna tworzy z osiami
 x 
układu współrzędnych trójkąt prostokątny. 2. Styczna: y = ax + b a) y = x2 i y = ax + b ⇒ x2 − ax − b = 0, Δ1 = 0 b) y = (x − 1)2 − 1 i y = ax + b ⇒ x2 − 2x + 1 − 1 − ax − b = 0, Δ2 = 0 Rozwiąż układ równań: Δ1 = 0 i Δ2 = 0, stąd wyznaczysz współczynniki a, b równania stycznej.
27 sty 12:22