Dwa problemy ze stycznymi
kapustaglowapusta: Witam, dziś problem przed jutrzejszym egzaminem mam następujący:
Interesują mnie równania stycznych takich jak w załączniku.
W pierwszym przypadku interesuje mnie tylko sprawdzenie w
jakim punkcie powinienem liczyć tą styczną, sporządziłem profi rysunek
w paincie jak to WG MNIE wygląda.
W drugim przypadku nie wiem jak napisać równanie stycznej do wykresów
dwóch funkcji jednocześnie. Jak sądzę styczna jest prostą

, więc równanie ax+b,
czyli z wzoru f(xo) to będzie po prostu współczynnik b, a współczynnik kierunkowy
będzie i tak taki sam dla obu i to będzie f'(x0)?
Ale jak to zapisać to nie mam pojęcia

Na obrazku zaznaczyłem,
gdzie ta styczna WG MNIE się rzekomo znajduje, ale i tak nie wiem jak to liczyć,
dla jakich punktów.
http://iv.pl/images/js9uslkrmvz7r2olnezz.jpg
Bogdan:
| | −2 | |
1. Hiperbola y = |
| znajduje się w II i w IV ćwiartce, każda styczna tworzy z osiami |
| | x | |
układu współrzędnych trójkąt prostokątny.
2. Styczna: y = ax + b
a) y = x
2 i y = ax + b ⇒ x
2 − ax − b = 0, Δ
1 = 0
b) y = (x − 1)
2 − 1 i y = ax + b ⇒ x
2 − 2x + 1 − 1 − ax − b = 0, Δ
2 = 0
Rozwiąż układ równań: Δ
1 = 0 i Δ
2 = 0, stąd wyznaczysz współczynniki a, b
równania stycznej.