Proszę o Pomoc SILNIA
Matii: Nie wiem jak rozwiązać te przykłady z silniami, proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc

!
26 sty 17:48
kalafiorowa: | | 28! | | 24!*25*26*27*28 | |
1) |
| = |
|
|
| | 13!*24! | | 24!*1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13 | |
| | (n−2)! | | (n−2!) | |
3) |
| = |
|
|
| | n!*3! | | (n−2)!*(n−1)*n*1*2*3 | |
26 sty 17:58
Matii: Wielkie Dzięki kalafiorowa, bardzo proszę jeszcze o przykład 2 i 4
ja 2 zrobiłem tek ale nie wiem czy to dobrze ?
| 102! | | 98!*99*100*101*102 | |
| = |
| |
| 98!*5! | | 98!*1*2*3*4*5 | |
26 sty 18:07
driver: 28!= 24!*25*26*27*28
1) 28!13!*24!=25*26*27*281*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13= .....→teraz trzeba skrócić
ułamek, itd.
4) (n+3)!= (n+1)!*(n+2)*(n+3) , 8!=6!*7*8
(n+3)!*8!(n+1)!*6!= (n+2)*(n+3)56
2) wskazówka : 102!=98!*99*100*101*102,
3) wskazówka ; n!=(n−2)!*(n−1)*n
26 sty 18:08
Matii: w tym przykładzie 1 poskracalem i zostaje takie cos
| 28! | | 5 | |
| = |
| − > i jak to teraz zapisac dalej ? przemnożyc te dolne czy |
| 13!*24! | | 6*8*10*11*12 | |
jak ?
26 sty 18:29
kalafiorowa: przemnozyc i zapisac wynik
26 sty 18:39