obliczyć pochodną
marko8403: (x−1)(x−2)(x−3)(x−4)>0
odp. jest taka :
| | −2x2+10x−11 | |
y'= |
| |
| | (x−3)(x−4)√(x−1)(x−2)(x−3)(x−4) | |
ale nie wiem jak zacząć ...
27 sty 10:14
jo: Dowiedz się dokładnie jakie jest polecenie. Pochodna z tego iloczynu to wcale nie jest to co
napisałeś...
27 sty 10:34
marko8403: taką przepisałem z odpowiedzi ... a treści zadania niestety nie mam. Może chociaż ktoś obliczy
pochodną tego iloczynu ? bo przez to kombinowanie jestem już całkiem skołowany... proszę ...
27 sty 10:54
jo:
Musisz wszystko wymnożyć, wtedy bez problemu obliczysz pochodną każdego składnika.
= 4x3 − 30x2 +70x − 50
27 sty 11:06
marko8403: Dzięki, do tego nieszczęsnego rozwiązania wrócę jak będę miał dostęp do zbioru zadań.
27 sty 11:26
Bogdan:
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)>0
To nie jest wzór funkcji, to jest nierówność, w nierównościach nie wyznacza się pochodnych.
Funkcją jest: f(x) = (x−1)(x−2)(x−3)(x−4), pochodną jest też wielomian.
27 sty 11:39