matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 172,
171
,
170
,
169
,
168
,
167
,
166
,
165
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Kaasia:
1.kąt środkowy oparty na 4/9 okęgu ma miarę:
3
maturalna:
równanie y=−4x−1 i y=a
2
x+5
1
Ja:
Napisz równania parametryczne prostej przechodzące przez punkt P (2, −5,0) i prostopadłej do wektorów u=[3, −2, −3] , V = [1,2,−3]
1
adunia:
2
n
Sprawdź, czy ciąg określony wzorem a
n
=
jest geometryczny
5
2
marta:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Wysokość stożka ma długość h. Oblicz objętość stożka.
0
eveline:
Dana jest f(x)= x
4
+ 5/4x + 1/4 1. Podaj m. zerowe i punkty przecięcia z osią OY
2
Bolek:
Czy ktoś mi może pomóc; ile może być liczb dwucyfrowych o różnych liczbach; a) podzielnych przez 5
6
Marzanna35:
Proszę o pomoc... Wsród 12 żarówek 4 są wadliwe. Wybrano 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna z nich jest dobra?
1
marq17:
Mam takie pytanie, czy można silnie rozpisać w ten sposób: (n+2)!=(n+1)!(n+2)
2
mala:
wyznacz asymptoty funkcji: f(X)=
2x
2
−9
x+2
1
Bartek:
pochodna f(x)= sin(sinx)
3
monika:
dłuższy bok prostokąta ma długość a=10cm kąt rozwarty pomiędzy przekątnymi wynosi 120 stopni oblicz długość drugiego boku
1
Łukasz:
Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
1
Bogdan:
Dzień dobry.
1
Marinka:
Napisz równanie stycznej do krzywej y= 2xcosx + 3 w punkcie o odciętej x
0
= 0
3
_emDżi_:
4
log
2
5
=
8
hashiri:
Pomocy
0
dzidzi:
funkcja kosztu calkowitego ma postac k(x)=0,01x
3
+0,1x
2
+10x+100. zbadaj przy jakiej produkcji koszt jednostkowy bedzie najmniejszy
0
dzidzi:
wyznacz przedzialy wypuklosci i wkleslosci oraz punkty przegiecia o ile isnieja dla funkcji f(X)=x
3
+3x
2
−9x−2
2
bezimienna:
W jakich punktach okrąg o równaniu (x−1)*2 + (y−3)*2 = 10 przecina osie układu współrzędnych.
1
damian:
1
∫
dx
x
2
−2x+2
3
Marta:
x
3
−6x
2
+11x−6
LIM X→1
x
2
−3x+2
4
marq17:
Wyznacz dziedzine funkcji:
√
12−∫1−(3x−1)∫
2
bezimienna:
Odległóśc między punktami K =(3,5) i L = (−5,−1) jest równa ?
1
bezimienna:
1
Wykaż, że liczba
−
√
2
jest liczbą całkowitą.
√
2
−1
1
bezimienna:
1
Wiedząc że
√
x
= 16,
2
√
y
=
oblicz
5
√
xy
2
2
bezimienna:
5
Wiedząc że sinα + cosα=
obicz sinα * cosα
4
2
Marta:
lim x→−1
√
4+x+x
2
−2
x+1
1
Paula:
Kto zna dobrze granice ciągów
1
tomcio:
W skarbcu było "t" monet.Król pierwszwgo dnia dodał 25 monet i co dzień dokładał o dwie monety więcej niż dnia poprzedniego. Jednocześnie codziennie zabierał 50 monet.
1
bezimienna:
Dany jest sześcian o krawędzi długości 3 cm. W sześcianie tym wydrążono trzy tunele o przekroju kwadratu o boku 1cm. Częścią współną tych tuneli jest sześcian o krawędzi długosci 1 cm Oblicz
7
as:
napisz równanie stycznych do okregu x
2
+y2−8x−10y+28=0
1
bezimienna:
:::rysunek:::
a−b
Wyrażenie
jest równe:
√
a
−
√
b
a)
√
a
−
√
b
1
aaggaa:
wykaz ze punkty A=(1,−3), B=(−2,−9) , C=(4,3) sa wspolliniowe.
1
adunia:
Krótsza podstawa trapezu i jego wysokość mają równe długości i są o 3cm krótsze od dłuższej podstawy. Pole trapezu jest równe 45cm
2
. Oblicz długość podstaw tego trapezu,
1
aaggaa:
Punkt A=(3,−7) jest koncem odcinka AB, ktorego srodek ma wspolrzedne S=(−3,13) wyznacz wspolrzedne punktu B.
1
Michal:
1. Wykaż, że : cos5x = 16cos
5
x−20cos
3
x+5cosx
2
aaggaa:
wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu x
2
+y
2
+10x−12y+52=0
2
aaggaa:
dana jest prosta l:y=−
1
3
x−6 wyznacz rownanie prostej k prostopadlej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(1,−2)
2
aaggaa:
srodek odcinka o koncach A=(5,−1),B=(−7,−3) jest srodkiem okregu o promieniu r=8. napisz rownanie tego okregu
2
adunia:
Jedna z przekątnych rombu jest równa jego bokowi. Oblicz pole tego rombu wiedząc, że jego bok ma długość 2cm.
5
5 calek - pomocy:
Czesc !
1
jak to rotrzaskac:
Punkty A=(7,8) i B=(−1,2) sa wierzcholkami trojkata ABC w ktorym kat BAC =90stopni. a)Wyznacz wspolrzedne wierzch C wiedzac ze lezy on na osi OX b) Napisz rown obrazu okregu opisanego na
2
Wiki:
1. lim
x→0
2−
3
√
x+8
x
2. lim
x→0
7x
sin5x+sin2x
0
Ja:
Algebra liniowa :
0
Ja:
1. |U| = 2 | V | = 1. Oblicz kąt L między wektorami U i V , jeżeli wektory (3V + U) i (2U − V) są prostopadłe
0
Ja:
1.Napisz równanie ogólne płaszczyzny przecinającej oś Oz w punkcie o współrzędnej z=1 i zawierającej punkty A (0,3,0) oraz B (1,2,2)
1
ja:):
witam. ile wyniesie cos x pomnożony przez x? dzieki
3
marq:
lim (−2n
3
−n
2
+8n−6) gdy n−−> nieskończoności
3
marq17:
lim(−2n
3
−n
2
+8n−6) gdy n→∞
6
ZioMEk^^:
Witam jestem nowy i zwracam się z prośbą do rozwiązujących o pomoc
2
Sylwia:
cena bluzki wynosla 68zl . w ciagu roku cena ta zostala obnizona dwukrotnie najpierw o 10 % a nastepnie o 20%.ile kosztuje bluzka po obu obnizkach?
26
eveline:
Witaj
Nie wiem nawet jak masz na imię
Jak poszło kolokwium dzisiejsze?
12
hashiri:
Witam, Zadanie 1:
1
maturalna:
na loterię przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywających. Kupujemy 2 razy po jednym losie. wyznacz n, jeśli wiadomo ,że prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów
5
maturalna:
wszystkich liczb dwucyfrowych o róznych cyfrach jest?
11
Bogdan:
zadanie maturalne 10
(4 pkt)
12
Mariusz:
prosze o pilne wyjaśnienie− teoria. Jutro mam sprawdzian
0
xyz:
Mam pewne zadanie, prosze o pomoc: Obwód trójkąta wynosi 80. Odcinki, na które dwusieczna kąta wewnętrznego dzieli przeciwległy
1
Marinka:
lim
n−>
∞
(
√
2n
2
+ 3n
−
√
2n
2
+ n
)
3
Maciek:
Witam wszystkich, prosiłbym o pomoc w tych zadaniach: Zad.1. log
2
4+log
3
9−log10
0
Mozajka:
Pomocy! Jutro kolokwium tego typu zadania mają być, ktoś dobroduszny mógłby to wyjaśnić
12
adrianna:
mam równanie z logarytmami i nie pamietam czy moge to tak spokojnie opuscic..
1
xyz:
hej ma ktoś pomysł jak obliczyć: sin 690
0
2
majka:
Podstawa graniastoslupa jest trojkat o bokach dlugosci 6 cm, 10 cm, 14 cm. Krawedz boczna dlugosci 8 cm tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60 stopni. Oblicz objetosc tego
1
sonia:
inflacja w roku 2007 wynosiła 6%, a w roku 2008 8%. O ile procent wzrosła inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
2
marq17:
Stożek i półkula maja taką samą podstawę o promieniu R. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka, gdy jego objętość jest równa objętości półkuli.
3
Marinka:
rozwiąż nierówność lim
t−>0
sint
2t
≤ cosx
5
zad nie dajace mi spokoju:
Para (Ω,P) jest przestrzenia probablistyczna, a A⊂Ω i B⊂Ω sa zdarzeniami niezaleznymi. Wykaz, ze jesli P(A∪B)=1 to jedno z tych zdarzen jest zdarzeniem pewnym yj P(a)=1 lub P(B)=1.
4
on:
Oblicz a−b, gdy a= sin
4
(x)−cos
4
(x) , b=1−4sin
2
(x)cos
2
(x)
7
alek:
jak to zacząć − polecenie rozwiązać równanie 2x−3
4
Piotr:
Dana jest nierówność |x−1|+|x+2|<m Wyznacz te wartości parametru m dla których nierówność nie ma rozwiązań.
1
Malgosia:
za polozenie 1 m kabla od slupa niskiego napiecia do budynku trzeba zaplacic 48zl +7%vat .oblicz ile zlotych zaplaci inwestor jesli wykonawca polozyl 28 m kabla.
5
dziękuję za pomoc ;):
chemia jak zrobic te równanie zeby było równo po obu stronach
1
Słodka Kasia:
pomorze mi ktoś , mam 3 przykłady : [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d059c00f57d41d5.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/163/6d059c00f57d41d5m.jpg[/IMG][/URL]
0
Pawełek :
Prosze zobaczcie ! Dany jest kąt AOB oraz punkt C leżący we wnętrz tego kąta. Zbuduj okrąg styczny do prostych AO
3
nataliaz19:
Boki czworokąta ABCD mają długości :8cm,9cm,14cm,12cm.Czworokąt A'B'C'D' jest podobny do czworokąta ABCD , a suma długość najkrótszego i najdłuższego boku jest równa 33cm. Oblicz
5
Lola:
wyznacz zboir wartosci funkcji sin2x + 4cos
2
x
4
Lola:
wyznacz wszystkie pary liczb x,y (2x−y+1)(x−y+1) =7
9
zad nie dajace mi spokoju:
Zadanie pochodzi z matury ze stycznia 2006roku Zadanie 11. Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem F(m)=x
1
*x
2
,gdzie x
1
,x
2
sa roznymi pierwiastkami rownania
1
Pawełek :
Dany jest kąt AOB oraz punkt C leżący we wnętrz tego kąta. Zbuduj okrąg styczny do prostych AO i BO i przeprowadz przez nie punkt C. Ile jest takich okręgów
?
5
salamandra:
jak obliczyć granice lim e
2x
−1 x→0 −−−−−−−−−
22
magda:
wyznac wartość najmniejsza i najwieksza funkcji kwadratowej f(x) = 2x
2
−5x + 3 w przedziale <−1,2>
5
P.:
dla jakiego m W(x)=(x
2
−x−2)(x
2
+(m−3)x+1) ma 4 różne pierwiastki.
2
Magda:
cena lodowki wraz z 7% vat wynosi 1337,50zł .oblicz cene lodowki bez podatku vat .
0
P.:
Proszę mi powiedzieć, czy to sa dobre warunki? 1)Δ>0
2
sonia:
uzasadnij,że liczba zapisana w postaci 8
5
+4
8
+6*16
4
jest podzielna przez 5(bez obliczenia tej liczby)
1
pyśka11:
PROSZE O POMOC
(SPRAWDZ KTÓRE Z PONIZSZYCH ZBIORÓW PAR OPISUJA FUNKCJE.ODPOWIEDZ UZASADNIJ a)={(1,1),(2,1),(3,1),(4,1)}
1
kkk:
x
3
+5x
2
−x−5 −−−−−−−−−−−−−−−− =
1
Magda:
za biilet lotniczy z Warszawy do Szczecina trzeba zaplacic 700 zl + vat podatku vat . jaka jest cena biletu ?
6
Kasia:
Z tali 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich: a) będzie co najmniej jeden as
2
eveline:
Jak znaleźć punkt przecięcia z osią OY dla f(x)= x
4
−5/4x+1/4
2
arek:
Witam czy pomoże mi ktoś obliczyć całke : ∫sin2x * e
3
x
2
whoru:
Nie specjalnie pamietam limesy i bylbym wdzieczy gdyby ktos na szybko mogl mi wyliczyc te 2:
0
zaklopotany:
Narysuj wykres funkcji np. f(x)= |2−x| + |3*x + 9|.
2
MMM:
hej
3
Wojtek:
Mój problem jest taki, że nie wiem pod jaki wzór z całek nieoznaczonych dopasować wyrażenie
3
x
3
byłoby fajnie gdyby ktoś pomógł
1
nieuczony:
ksiazka kosztowała 49.90 zł. teraz kosztuje 38.69. o ile % obnizono cene?
1
kkk:
jeden kilo truskawek kosztuje t zl. a jeden kilo czeresni jest o 1,5 zl drozszy. kupiono 5 kg truskawek oraz pewna ilosc czersni. ile kupiona kilogramow czersni skoro za zakupy zaplaco na
0
Marinka:
Średnica półokręgu ma długość 20cm zaś dwie równoległe cięciwy tego półokregu mają długości 16 cm i 4
√
5
cm. oblicz odległość między tymi cięciwami.
4
Funkcja:
hejj
6
P.:
:::rysunek::: Prosze bardzo o pomoc...
0
Maja:
Witam, czy moglabym prosic o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania: Oblicz pole powierzchno bryly obrotowej powastej przez obrot dookola osi Ox krzywej
5
Basia ;):
Pomocy
Oblicz pole trójkąta równoboznego, wiedząc że jego wys ma 10 cm dłgości.
0
karola:
witam, funkcja f(x)= −x+3 została przesunięta równolegle do OX o wektor w=[−2,0] jaki jest wzór
0
Wojtek:
w moim poście jeden wiersz niżej chodzi o wyrażenie 3 : x
3
, bo jakoś dziwnie sie wybiło
1
Tomek :
a4 − a2 = 4 a2 * a4 = 32
5
P.:
oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=(x
2
+ x − 7)
(
2006) przez P(x)=x
2
+ x −6
1
Marinka:
lim
n−>
∞
(
√
2n
2
+ 3n
−
√
2n
2
+ n
)
1
Kanonier:
Zadanie z fizyki prosze o pomoc
6
Mario:
sin 9/4 π = cos 7/3 π =
0
KAROLINA:
1,Dana jest prosta k o równaniu y=2x−3.Znajdź równanie prostej m będacej obrazem prostej k w przekszatłceniu:
5
bob:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a jego przekrój płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy ma pole równe 9π. Uzasadnij że objętość tego stożka jest większa od 48.
1
Ola:
Sprawdź, czy prawidłowa jest równość: a) 3−
√
3
=
√
12−3
√
12
2
kkk:
jeden kilo truskawek kosztuje t zl. a jeden kilo czeresni jest o 1,5 zl drozszy. kupiono 5 kg truskawek oraz pewna ilosc czersni. ile kupiona kilogramow czersni skoro za zakupy zaplaco na
0
ZADANKO!:
Wykres funkcji f(x) = x2 − 100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą. Jakie to równanie?
0
prosze was bardzo!:
Wykres funkcji f(x) = x
2
− 100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą. Jakie to równanie?
8
_emDżi_:
:::rysunek::: Ile ma kąt x?
i dlaczego.
2
iwan:
Rozwiąż równanie − LICZBY ZESPOLONE
0
Martina:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 20 cm a krawędź podstawy 8cm.Oblicz wysokość tego graniastosłupa oraz przekątną ściany bocznej
0
zaklopotany:
Narysuj wykres funkcji np. f(x)= |2−x| + |3*x + 9|. Ma ktos ogolny pomysl jak to bedzie wygladalo? czy kropki laczymy itd?
5
olo:
1. W pewnym sklepie herbata kosztowała x złotych, jej cenę obniżono podczas akcji promocyjnej o p%, a po pewnym czasie cenę podwyższono o p%. Jaka była ostateczna cena herbaty?
0
Paulina:
Dwie proste równoległe przecinają jedno ramię kąta o wierzchołku O w punktach A i B,drugie zaś w punktach C i D. Oblicz:
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby dziesiątek?
0
Mateusz:
Pomóżcie
Oblicz lim
x→0
(1−x)
3
x
0
Marinka:
Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x) = x
3
− 6x
2
+ 4x + 6 w przedziale <−1; 3>
9
Pawel89:
12a+12b = 12 a
3
+ b
3
= 468
0
marian z zakopanego:
marian z zakopanego: Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych liczbach; a) podzielnych przez 5 b)parzystych
0
Kasia:
Witam, jak obliczyc calke nieoznaczona postaci :
0
aga:
oblicz długosc boków czworokata,którego obwód jest równy 32 cm,jeżeli wiesz,że kazdy bok następny jest o 2 cm dłuższy od poprzedniego.
1
Lilia:
Kąt wewnętrzny wielokąta foremnego ma 156 stopni. Jaki to wielokąt?
0
aga:
1
lolo246:
oblicz długosc boków czworokata,którego obwód jest równy 32 cm,jeżeli wiesz,że kazdy bok następny jest o 2 cm dłuższy od poprzedniego.
1
aniko:
Bank oferuje odsetki w wysokości p% w skali roku. Wpłacono x złotych na okres dwóch lat. a) ile odsetek otrzymamy po roku
1
Team:
Miejscem zerowym funkcji nazywamy: a )zbiór tych x, które nie moga być w dziedzinie funkcji ze względu na błąd dzielenia przez
3
_emDżi_:
zadanie
Dane są punkty A= (51, −18) i B= (−14,24). Oblicz współrzędne punktu C, dla którego punkt B jest środkiem odcinka AC.
1
aaggaa:
dana jest prosta l:y=−
1
3
x−6 wyznacz rownanie prostej k prostopadlej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(1,−2)
4
aaggaa:
proste k i l sa prostopadle l:y=−5x+1 wowczas jakie rownanie ma k?
2
aaggaa:
dana jest prosta l:y=
1
2
x+7 i punkt P=(4,−3) prosta k prostopadla do prostej l i przechodzaca przez punkt P jaki ma wzor?
1
aaggaa:
dany jest okrag o rownaniu (x−4)
2
+(y−3)
2
=25 oraz punkt P=(9,y) nalezacy do tego okregu wowczas ile wynosi y?
3
Lola:
zaznacz na plaszcyznie zboir punktow x + |x| = y+ |y|
3
Łukasz:
Pytanie odnośnie Przekształcania wykresów funkcji. Mam przekształcić wykres, proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumiem
2
Lola:
wykaz ze a=b=c kiedy a
2
+ b
2
+ c
2
= ab + bc+ac
1
mocarz:
(n
2
−16)(2−n)
=
5n
3
+2n
2
−1
4
fryk:
Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 27{2}. Przekątna graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole podstawy tego graniastosłupa.
3
Team:
Witam !
0
mocarz:
(n
2
−16)(2−n)
=
5n
3
+2n
2
−1
0
Kasia:
Witam , jak obliczyc calke oznaczona postaci :
0
mocarz:
a
n
=
(n
2
−16)(2−n)
5n
3
+2n
2
−1
1
Millenium:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 20 cm a krawędź podstawy 8cm.Oblicz wysokość tego graniastosłupa oraz przekątną ściany bocznej
2
krzyko:
Prędkość statku żaglowego na rzece wynosi x km/h, prędkość wiatru − y km/h, a prędkośc prądu rzeki − z km/h. Jaka jest prędkość statku:
3
Monika:
Ciąg (An) określony jest wzorem An=n
2
−3n−54
6
bob:
Punkty A=(−3,−2) i C=(5,2) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma długość 5. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
3
olo:
8
Basia ;):
Mam problem z takim równaniem Rozwiąż równanie:
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych liczbach; a) podzielnych przez 5 b)parzystych
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby dziesiątek?
4
anita:
funkcja przychodów i kosztów produkcji pewnego dobra dane są wzorami: R(q)= 10q−0,01q
2
(przychód), C(q)=500+5q (koszt), q − wielkość produkcji
3
Basia ;):
Bardzo proszę o odrobinę pomocy
3
Basia ;):
Proszę o pomoc w tym zadanku:
3
jey:):
mam ciekawe zadanie i nie bardzo wiem jak je zrobic
pomożecie
49
eveline:
Mam prośbę ogromną... Pojęłam całki, pochodne ale granice to już nie na moją głowe
3 przykłady do rozwiązania,
8
she89:
Napisz równania prostej l na której leży wysokość trójkąta A(3,4,0) B(0,4,5), C(5,0,6), opuszczona z wierzchołka A.
1
anka_a:
mam do obliczenia lim x→0
√
x
2
+9
−3/x
2
i nie mam pojęcia co z tym zrobić, nasz pan twierdzi, ze jesteśmy ambitni ale niestety ciężko znaleźć jakiekolwiek rozwiązanie. Proszę o pomoc
2
Martini:
Mam jeszcze jedno zadanie, ktorego nie jestem pewna:
1
jey:):
Bogdanie pomożesz
? http://matematyka.pisz.pl/forum/34986.html
2
Martini:
Podziekowania dla Anna za pomoc w zadaniu!
5
lora:
dany jest wielomian W(x) = x
3
+ ax
2
− 9x + b spełniający warunki W(−1) = −16 i W(4) = 49. a) wyznacz parametry a i b
9
magda:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu x
2
+ y
2
−2x + 4y −5 = 0
9
Martini:
Witam! Prosze o pomoc przy rozwiazaniu zadania:
7
leniwiec:
η=
Q1−Q2
Q1
i trzeba to przekształcić aby wyszło Q1...
6
Kamil:
Rozwiąż równanie (x
2
+3x)(x
2
+4)(x
2
+4x+4)=0
0
Dav:
Witam czy pooze ktos? liczba targowisk 0 1 2 3 4 5 6 7
2
mooo :
Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po 8 dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze pięciu dni
1
sylwia:
ciśnienie krwi u pacjenta zmniejsz się o wielkość D(x)=0,025x
2
(30−x), po podaniu ilości x pewnego leku. jaka ilość leku powoduje największy spadek ciśnienia? jaki spadek ciśnienia
14
Patrycja:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+2(m−2)x
2
+m
2
−1=0 ma 2 różne pierwiastki? Proszę o pomoc.
1
Rafal:
Dane są cztery liczby ustawione w ciąg. Trzy pierwsze tworzą ciąg geometryczny, a trzy ostatnie − arytmetyczny. Suma pierwszej i czwartej liczby jest równa 35, a suma drugiej i trzeciej
13
Wołam o pomoc:
Wytłumaczy mi ktoś jak się oblicza pola obszarów płaskich na konkretnym pzykładzie? Bo nie mogę tego zrozumiec
Bardzo prosze o pomoc oto przykład:
1
ada:
logika zdan udowodnij ze ponizsze zadanie jest tautologia [(pvq)⇒(pv¬p)]⇒(¬pvq) i sprawdz czy ponizsze zdanie jest tautologia [(p⇒q)∧(r⇒s)]⇒(p∨r⇒q∨s) dziekuje za pomoc!
2
Beata:
prosze o pomoc..mam pytanie...kiedy wyznaczajac dziedzine funkcji trzeba wyznaczac czesc wspolna?
6
dziękuję za pomoc ;):
jak zamienia się ułamek na niewłaściwy jeśli mam ułamek 4
1
2
czyli:
9
ferrarek:
Mam prośbę czy mogłby mi ktoś wyjaśnic co to jest dziedzina funkcji i jak się ją określa ( Bo będę musiał na lekcji jutrzejszej okreslić dziedzine funkcji dla jakiegoś przykładu oraz cos o
3
Całek:
W tym tygodniu miałem po raz pierwszy w życiu kontakt z całkami... prosze o pomoc w rozwiązaniu takiego przykladu:( 5x
3
−5xsqrt 3 stopnia z x)/x*pierwiastek z x). Moze jak bede
4
magda:
największą wartością funkcji kwadratowej f(x)= −2 (x+3)
2
−4 jest
6
hanu:
kto mi moze kombinatoryke wyjasnic bo nie wiem jak sie zabrac za zadania
2
dziękuję za pomoc ;):
3
√
27
= jak to się oblicza ? plis o pomoc dziękuję z góry
<3
5
DaviD:
Bardzo proszę o ta pomoc
2
evoq:
Witam, chciałbym prosic o wyjasnienie rownan w ciałach.
17
MATI:
oblicz granice ciagow pomocy prosze
0
anies:
Ze schroniska wyszło w tym samym kierunku trzech turystów: A, B, C. Turysta A idzie z prędkością 4km/h, turysta B z prędkością 5km/h a C 6 km/h. Turysta B wyszedł o 2 godziny
0
anies:
Dany jest prostokąt o bokach dł 5 i 10 cm. Dłuższy bok tego prostokąta zmniejszono o x cm a krótszy zwężono o x cm. Wyznacz x tak, aby pole otrzymanego prostokąta było największe
4
agnieszka:
Zmieszno pewna liczbe kilogramow 40 − procentowego roztworu soli z dwa razy wieksza liczba kilogramow 10 − procentowego roztworu tej soli. Ilu procentowy roztwor soli otrzymano ?
3
Studniarek1:
Mam wzór:
T
2
−b
a
2
bezlebub:
Uzasadnij , że liczba a, taka że a=3n +3n+1 +3n+2 jest podzielna przez 13
1
Szymon:
0,001 m
3
= m
2
1
aaggaa:
proste k i l sa rownolegle, l:y=3x−5 wowczas prosta k jakie ma rownanie?
20
Millenium:
oblicz równanie v*t=108
0
zagrożenie z maty ;/ :
89.Z urny w której znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych losujemy dwie kule.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
5
anies:
Wyznacz wszystkie wyrazy ciągu a
n
=
n+17
n+2
18
Patrycja:
Pomóżcie mi proszę
! Dany jest wielomian W(x)= (x−2)(x
2