koszty może ktos potrafi to zrobić
anita: funkcja przychodów i kosztów produkcji pewnego dobra dane są wzorami:
R(q)= 10q−0,01q2 (przychód), C(q)=500+5q (koszt), q − wielkość produkcji
a) podać wzór na funkcję zysku P(q)
b)wyznaczyć krańcowy przychód, krańcowy koszt i krańcowy zysk dla q=20
20 sty 19:39
anita: wie ktoś jak zrobić
20 sty 22:27
Wołam o pomoc: Anita do jakiej szkoły chodzisz? Bo my robiliśmy podobne zadania..
20 sty 22:34
anita: studiuje zaocznie zarządzanie
20 sty 22:51
eheee:
a) P(q)= 10q−0,01q
2−(500+5q) <− zysk przedsiębiorstwa jest to całkowity przychód minus koszty
uzyskania tego przychodu, dlatego ten wzór tak wygląda

teraz trzeba tylko uprościć:
P(q)=−0,01q
2+5q−500
b) Krańcowy przychód, koszt i zysk, to po prostu pochodna funkcji przychodu, kosztu i zysku

zatem:
krańcowy przychód−> R(q)`=−0,02q+10
krańcowy koszt−> C(q)`=5
krańcowy zysk−> P(q)`= −0,02q+5
Mamy wzory ogólne na krańcowy przychód, koszt i zysk teraz wystarczy podstawić za q 20 i mamy
rozwiązanie:
k. przychód = 19,6
k. koszt= 5
k. zysk= 4,6
wg. mnie tak powinno wyglądać rozwiązanie
21 sty 11:31
krystyna: 𝐾(𝑥)=3𝑥2−10𝑥+10
31 sty 21:32
krystyna: 𝐾(𝑥)=3𝑥2−10𝑥+10
31 sty 21:32