jaka była cena herbaty?
olo: 1. W pewnym sklepie herbata kosztowała x złotych, jej cenę obniżono podczas akcji promocyjnej o
p%, a po pewnym czasie cenę podwyższono o p%. Jaka była ostateczna cena herbaty?
21 sty 14:12
Dorota: nie wiem jak to zapisac na literkach,ale na cyfrach to rozumiem zadanie tak
załóżmy że cena wynosi 10 zł i obniżamy o 10% − w promocji kosztuje 9zł. Po pewnym czasie
podnosimy o 10%,ale musimy już liczyć od nowej promocyjnej ceny,czyli ostatecznie cena to
9,90zł
21 sty 15:25
Ezop:
x −−− cena przed zmianami
x*(1+p)*( 1−p) = x( 1−p2)
x( 1−p2) −−− cena po tych zmianach
21 sty 15:29
Dorota: też mi tak wyszło,tylko chciałam uzyskać jakiś konkretny wynik

literki do mnie nie
przemawiają
21 sty 15:43
Ezop:
ok

mając teraz np p= 10% z Twoich x= 10zł
otrzymasz:
x*(1−p
2)=10*( 1−0,1
2)= 10* (1−0,01)= 10*0,99 = 9,90 zł
21 sty 15:48
olo: Dzięki Wam !
21 sty 16:18