h
agnieszka: Zmieszno pewna liczbe kilogramow 40 − procentowego roztworu soli z dwa razy wieksza liczba
kilogramow 10 − procentowego roztworu tej soli. Ilu procentowy roztwor soli otrzymano ?
20 sty 19:58
Mateusz: | | ms | |
Możemy to rozwiązać na dwa sposoby 1 to bawienie się ze wzorem C% = |
| *100% ale |
| | mr | |
byłoby ciężko więc skorzystamy tu z reguły mieszanin której zapis algebraiczny wygląda tak:
a*A + b*B = (a+b)*C
a−masa (lub objętośc) roztworu o stężeniu A
b i B to samo tyle ze innego roztworu o innej masie i stężeniu
C−stężenie nowego roztworu
ułożyc tylko równanie i je rozwiązać
20 sty 20:12
Mateusz: Podam odp jest to roztwór 20% zapomniałem dodac że skoro mamy roztwór 40% to z def stężenie %
jest w nim 40g na 100 g roztworu
20 sty 20:21
Mateusz: i tak samo z drugim oczywiscie poprawka jest 40g soli na 100g roztworu
20 sty 20:22
Atos:

matematycznie

40*x +10*2x =p*3x
60x = p*3x /:3x
p= 20%
Odp: otrzymano 20% roztwór
20 sty 21:22