funkcja
magda: wyznac wartość najmniejsza i najwieksza funkcji kwadratowej f(x) = 2x2 −5x + 3 w przedziale
<−1,2>
21 sty 18:54
Godzio:
| | −(−5) | | 5 | |
p = |
| = |
| ∊ <−1,2>
|
| | 2*2 | | 4 | |
| | 5 | | 25 | | 25 | | 50 | | 25 | | 12 | | 37 | |
f( |
| ) = 2* |
| − |
| + 3 = |
| − |
| + |
| = |
| = 9,25
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
f(−1) = 2 +5 +3 = 10 −> największa
f(2) = 8−10 +3 = 1 −> najmniejsza
21 sty 19:00
magda: ale co to jest to p
21 sty 19:13
magda: moglbys mi wytlumaczyc skad sie to wszytsko wzielo

prosze
21 sty 19:14
Godzio: już tłumacze
21 sty 19:34
Godzio:

f(x) = ax
2 + bx + c
p to wierzchołek funkcji trzeba sprawdzić czy należy on do badanego przedziału :
spójż na rysunek najpierw czerwony przedział, przykładowo <3,5>
wierzchołek ( p ) nie należy do badanego przedziału, ale musimy to sprawdzić wyliczając go i
patrząc na dany przedział jeśli nie należy do pomijamy go i sprawdzamy najmniejszą wartość i
największą na końcach przedziału czyli liczymy f(3) i f(5)
jeśli mamy funkcje f(x) = ax
2 + bx + c to
f(3) = a*3
2 + b*3 + c = 9a + 3b +c i wyliczamy do końca mając a,b,c
f(5) analogicznie
to co wyszło większe jest największą wartością w tym wypadku f(5) > f(3) a f(3) jest
najmniejszą
2 przypadek (niebieski przedział) przykładowo <−2,2> sprawdzamy czy wierzchołek należy, w tym
wypadku należy więc liczymy f(p) , f(−2) , f(2) i wyliczamy największą i najmniejszą wartość,
zrozumiałe ?
21 sty 19:42
magda: teraz juz wiem.. ale i tam mam jeszcze jedno pyt... skoro nalezy tak jak w 2 przykladzie to w
jakim celu sie liczy f(p) skoro i tak tego nie podajemy nigdzie
21 sty 19:50
magda: i dlaczego tzreba sprawdzac czy przedzial nalezy do badanego przedzialu
21 sty 19:51
magda: a nie wystarczylo by na przykladzie zadanie 1 poprostu tylko podstawic −1 i 2
21 sty 19:53
Godzio: naczy trzeba sprawdzić czy wierzchołek należy do przedziału, a teraz widze że błąd zrobiłem z
liczeniem wierzchołka
| | 5 | | 25 | | 25 | | 50 | | 100 | | 48 | | 2 | |
f( |
| ) = 2* |
| − |
| +3 = |
| − |
| = |
| = − |
| = |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
czyli w tym wypadku wierzchołek przyjmuje najmniejszą wartością
21 sty 19:57
magda: ale po co to sie sprawda
21 sty 20:01
Godzio:
dam przykład jeszcze jeden
f(x) = 2x
2 + x − 1 x∊<−1,0>
wierzchołek to najmniejsza wartość tej funkcji, ale musimy najpierw sprawdzić czy nalezy do
przedziału w którym szukamy najmniejszej i najwięszej wartości;
| | −b | | −1 | | 1 | |
p= |
| = |
| = − |
| czyli p∊<−1,0>
|
| | 2a | | 4 | | 4 | |
trzeba teraz policzyć f(p) żeby podać tą najmniejszą wartość, i oprócz tego szukamy największej
wartości więc wyliczamy wartości na końcu przedziałów
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 8 | | 9 | |
f(− |
| ) = 2* |
| − |
| −1 = |
| − |
| − |
| = − |
| −> minimum
|
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
f(−1) = 2 −1 −1 = 0 −> max
f(0) = 0 +0−1=−1
Dam Ci przykład do zrobienia jak chcesz to go zrób a ja go sprawdze
f(x) = −x
2 + 2x + 5 x∊<0,3>
21 sty 20:03
magda: aha teraz rozumiem... to f(p) liczy sie i potem nie zawsze sie okaze on najmniejsza czy
najwieksza wart... ale atrzac co jest najwieksze czy najmiejjsze bierze tez sie to pod
uwage... dobrze teraz mysle
21 sty 20:05
Godzio:

bo jeśli należy do danego przedziału tzn że dla funcji z ramionami do góry osiągnie w
przedziale najmnieszą wartość a dla funkcji z ramionami do dołu osiągnie wartość największą.
Patrz na rusynek jeśli nie sprawdzimy czy wierzchołek nalezy do przedziału to wyjdzie nam że
punkt po prawej będzie osiągał najmniejszą wartość co jest kompletną bzdurą. rozumiesz ?
21 sty 20:06
Godzio:
| | −b | |
Na samym początku liczy się p= |
| i sprawdza czy należy do przedziału jeśli tak to |
| | 2a | |
dopiero wtedy liczy się f(p)
21 sty 20:07
magda: p= 1
f(1)= −1 +2+5= 6
czyli nie nalezy do przedzialu
f(0)=5 <−−− najwieksza
f(3)= −9 +6+5= 2 <−−− najmniejsza
dobrze
21 sty 20:11
magda: zle

juz poprawiam
21 sty 20:12
magda: p= 1 nalezy
wiec f(1)= 6 to jest najwieksza wart
f(0)=5
f(3)= −9 +6+5= 2 <−−− najmniejsza
21 sty 20:13
magda: teraz dobrze
21 sty 20:16
Godzio: wszystko ok
21 sty 20:20
magda: a i ja liczylam w ten sposob − (1)2 bo gdyby bylo tak (−x)2 to wtedy inaczej wychodzi
21 sty 20:21
magda: no to dziekjue

teraz juz wszytsko rozumie
21 sty 20:22
Godzio:
21 sty 20:39
nic: a co jeśli 'p' nie należy do przedziału?
5 wrz 20:47