calki
5 calek - pomocy: Czesc !
Chcialbym was prosic czy nie pomozecie mi zrobic 5 nastepujacych całek
1) ∫3√x+1x−1 * dxx+1 (cos kiepsko wyglada ale to jest pierwiatek 3 stopnia x+1
dzielone na x−1
2) ∫dx1−sinx
3) ∫x5ex2
4) ∫dxx3+x
5) ∫dxx2+6x+12 (i tutaj jest przedzial calki od ∞ do −2)
z gory dziekuje za odpowiedzi x]
21 sty 21:09
22 sty 02:51
:
Zad. 1
| | x+1 | | x + 1 | | t3 + 1 | |
Podstawienie: 3√ |
| = t → |
| = t3 → x = |
| |
| | x−1 | | x − 1 | | t3 − 1 | |
| | 3*t2*(t3 − 1) − 3*t2*(t2 + 1) | | −6*t2 | |
dx = |
| = |
| |
| | (t2 − 1)2 | | (t2 − 1)2 | |
| | t3 + 1 | | 2*t3 | |
x + 1 = |
| + 1 = |
| |
| | t3 − 1 | | t3 − 1 | |
| | t3 − 1 | | −6*t2 | | −3 | |
J = t* |
| * |
| =− |
| |
| | 2*t3 | | (t2 − 1)2 | | t2 − 1 | |
Rozkład ułamka na ułamki proste
| −3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| t2 − 1 | | t − 1 | | t + 1 | |
−3 = A*t + A + B*t
B
−3 = (A + B)*t + A − B
St ąd układ równań: A + B = 0 i A − B = −3 → A = −3/2 , B = 3/2
| −3 | | −3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| t2 − 1 | | 2 | | t − 1 | | t + 1 | |
Nasza całka
| | −3 | | 1 | | 1 | |
J = |
| ∫( |
| − |
| )dt |
| | 2 | | t − 1 | | t + 1 | |
| | −3 | | −3 | | t − 1 | |
J = |
| *(ln(t − 1) − ln(t + 1)) = |
| *ln |
| + C |
| | 2 | | 2 | | t + 1 | |
22 sty 10:37
: dokończenie
| | 3 | | t + 1 | |
J = |
| *ln |
| + C |
| | 2 | | t − 1 | |
Teraz za t podstawić zmienną x
22 sty 10:42
:
Zad.2
J = ∫x
5*e
x2dx
| | dt | |
Podstawienie: x2 = t → x = √t → dx = |
| |
| | 2√t | |
x
5 = x
2*x
2*x = t*t*
√t = t
2*
√t
| | dt | | 1 | | 1 | |
J = ∫t2*√t*et* |
| = |
| ∫t2*etdt = |
| J1 |
| | 2√t | | 2 | | 2 | |
Całkowanie przez części
u = t
2 dv = e
tdt
du = 2tdt v = e
t
J1 = u*v − ∫vdu = t
2*e
t − 2∫t*e
tdt = t
2*e
t − 2*J2 gdzie
J2 = ∫t*e
tdt
u = t dv = e
tdt
du = dt v = e
t
J2 = t*e
t − ∫e
tdt = t*e
t − e
t
W takim razie
J1 = t
2*e
t − 2*(t*e
t − e
t) = t
2*e
t − 2*t*e
t + 2e
t = e
t*(t
2 − 2*t + 2)
J1 = e
x2*(x
4 − 2*x
2 + 2)
Ostatecznie
| | 1 | |
J = |
| ex2*(x4 − 2*x2 + 2) + C |
| | 2 | |
22 sty 11:20
:
Pisząc ułamki proszę używać U (duże U) − tematy zadań są mało czytelne
| | 2*t | | 2*dt | |
Podstawienie: tg(x/2) = t sinx = |
| dx = |
| |
| | 1 + t2 | | 1 + t2 | |
| | 2t | | (1 − t)2 | |
1 − sinx = 1 − |
| = |
| |
| | 1 + t2 | | 1 + t2 | |
| | 1 + t2 | | 2*dt | | dt | |
J = ∫ |
| * |
| = 2∫ |
| = 2∫(1 − t)−2dt |
| | (1 − t)2 | | 1 + t2 | | (1 − t)2 | |
| | (1 − t)−1 | | 2 | |
J = 2 |
| *(−1) = |
| |
| | −1 | | 1 − t | |
Ostatecznie
22 sty 12:00