Przekształcanie wykresów funkcji
Łukasz: Pytanie odnośnie Przekształcania wykresów funkcji.
Mam przekształcić wykres, proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumiem

bardzo prosze o napisanie mi co mam zrobić, bo mogę się mylić
a) y=f(x+3)
mam przesunąć 3 miejsca w prawo?
b)y=f(x−2)
2 w lewo?
c) y=f(x) − 3
to się różni od a tym że 3 jest poza nawiasem, więc nie wiem
d)y=f(x)+1
nie wiem
e) y=f(−x)
odwrocic wzgledem x?
f)y=−f(x)
coś z osią y? nie wiem
z góry dzięki
21 sty 14:40
Łukasz:

tak wyglada
21 sty 14:42
Pawel89: a) y= (x − p) + q
przy x znak zmieniamy na przeciwny, wiec −3, wiec przesuwamy 3 miejsca w lewo
b) to samo co u gory, 2, wiec 2 miejsca w prawo
c) przy x nie masz przesuniecia, tylko 'dalej', zatem q=−3, wiec przesuwasz 3 miejsca w dol
d) q=1
e) symetria wzgledem osi y
f) symetria wzgledem osi x
21 sty 14:43
Łukasz: Super, dziękuję
21 sty 14:45