równanie
alek: jak to zacząć − polecenie rozwiązać równanie
2x−3
−−−−−− −1=0
x+1
21 sty 21:20
Godzio: przenies 1 na prawo i pomnóż obustronnie przez (x+1)
21 sty 21:22
alek: (2x−3)(x−1)=(x+1)
czy tak
21 sty 21:32
justka:
nie
2x −3 = x+1 ; x≠−1
21 sty 21:40
Eta:
Należy tak: ( po co tworzyć równanie kwadratowe !)
po pierwsze: D= R\ {−1}
teraz sprowadzamy lewą stronę do wsp. mianownika
ułamek jest równy zero gdy licznik jest równy zero i mianownik różny od zera
więc
2x −3 −x −1=0 i x≠ −1
x = 4 −− jest rozwiązaniem bo należy do D
| | 2*4−3 | | 5 | |
spr: |
| −1= |
| −1= 1−1 =0 .... ok
|
| | 4+1 | | 5 | |
21 sty 21:49
Eta:
No tak , teraz się przyjrzałam ,że
alek źle wykonał to mnożenie
21 sty 21:51
alek: ok dzięki
21 sty 21:51
alek: a to jak zapisać
2x−3 x
−−−−−−−− −1= −−−−−−−−
x=1 x−2
21 sty 21:58