Proszę o pomoc
P.:

Prosze bardzo o pomoc...
rysunek przedstawia wielomian stopnia czwartego, korzystajac z danych na rysunku podaj wzór
tego wielomianu
21 sty 18:38
Ezop:
Pomogę
21 sty 19:01
P.: ooo dziekuje

zbawienie
21 sty 19:12
Ezop:
z wykresu widzimy odbicie dla x = −2
co oznacza ,że x= −2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
i nie może być czterokrotnym bo dla W(x)= (x+2)4
W(0) = 24= 16 a z rys. W(0)= 24 −−− nie pasuje
więc
W(x) = ( x+2)2( ax2 +bx +c)
i W(0)= 24 i W(1)=27 i W(−3)= 27
to: W(0) = (0+2)2( 0+0+c) = 4*c => 4c= 24 => c= 6
spróbuj teraz dokończyć
W( 1)= ( 1+2)2( a*1+b*1+6)=..... przyrównaj wynik do 27
i W(−3) = ( −3+2)2( a*9−3b+6) =...... też do 27
rozwiąż układ równań z a i b
i to wszystko
podaj W(x)
odp: W(x) = ( x +2)2 ( x2 −4x +6)
21 sty 19:12
Ezop:
Możesz ten W(x) jeszcze wymnożyć
21 sty 19:14
P.: dziekuje baaaardzo
21 sty 19:20
Ezop:
21 sty 19:22