Oblicz sumę wszyskich liczb naturalnych podzielnych przez 6, nie większych od 150.
Błagam o odrobinę pomocy
no dobrze skoro mamy
sumę wszystkich liczb naturalnych nie większych niż 150 to 150 jest ostatnim wyrazem naszego
ciągu 150 równiez dzieli się przez 6 no to 1 liczbą naturalną podzielną przez 6 jest własnie 6
potem 12 potem 18 24 30 itd zapisujemy to w postaci ciągu 6,12,18,24,30..........150 liczby te
tworzą nam ciąg arytmetyczny o różnicy 6 teraz liczę ile wyrazów n ma ten ciąg korzystając ze
wzoru na
an = a1+(n−1)r => 150 = 6+(n−1)*6 => 150 = 6+6n−6 => 150 = 6n => n = 25
skoro wiemy że ten ciąg zawiera 25 wyrazów to korzystamy ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
| a1+an | 6+150 | |||
Sn = | *n S25 = | *25 = ? dokoncz
| ||
| 2 | 2 |
Pozdrawiam
| a1+an | ||
Sn = | * n | |
| 2 |
| 6+150 | 156 | |||
S25 = | *25 = | * 25 = 78*25 = 1950 | ||
| 2 | 2 |