W ciele Z_5 rozwiaz rownanie
evoq: Witam,
chciałbym prosic o wyjasnienie rownan w ciałach.
Mam zadanko tego typu:
W ciele Z5 rozwiaz rownanie:
a) 2x + 3 = 1;
b) 4x + 2 = 0;
c) x + 1 = 2x + 3;
d) x2 + 4x + 1 = 0;
e) x5 + 2 = 0.
Nie chce abyscie rozwiazali wszystkie te przyklady, wybierzcie jeden i poprostu napiszcie o co
w tym chodzi, jak sie z tym leci, zeby rozwiazac,
Z gory dziekuje.
20 sty 20:29
evoq: Bump.
20 sty 21:16
jo: Poczytaj dokładnie co oznaczają liczby całkowite modulo n (w Twoim przypadku Z5) bo to jest
najistotniejsze.
20 sty 21:30