wielomian i warunek
lora: dany jest wielomian W(x) = x3 + ax2 − 9x + b spełniający warunki W(−1) = −16 i W(4) = 49.
a) wyznacz parametry a i b
b) wyznacz miejsce zerowe wielomianu
20 sty 22:40
Anna: pomogę
20 sty 22:43
lora: byłabym bardzo wdzięczna, nie wiem jak to zrobić a w swoim zeszycie nie widzę żadnego przykladu
na którym mogłabym sie oprzeć:(
20 sty 22:49
Anna:
a) Zbuduj i rozwiąż układ równań: W(−1) = −16
W(4) = 49
W(−1) =−1+a+9+b = a+b+8
W(4) = 64+16a −36+b = 16a+b+28
Czyli: a+b+8 = −16
16a+b+28= 49
a+b= −24 /*(−1)
16a+b=21
−a−b=24
16a+b=21
−−−−−−−−−−−−−−−−−
15a = 45 ⇒ a = 3
3 + b = −24 ⇒ b = −27
W(x) = x3 +3x2 −9x −27
b) W(x) = x2(x+3) − 9(x+3) = (x+3)(x−3)(x+3) = (x+3)2(x−3)
Odp. Miejsca zerowe to: x=3 i x = −3.
20 sty 22:56
lora: Baardzo dziekuję, myslalam, ze to trudniejsze, teraz bede wiedziec jak robic takie zadania
20 sty 23:09
Anna:
20 sty 23:38