Ciagi
Monika: Ciąg (An) określony jest wzorem An=n2−3n−54
a) nie korzystając z kalkulatora , rozstrzygnij, czy pięćdziesiąty ósmy wyraz ciągu An jest
kwadratem liczby naturalnej
b) znajdź ten wyraz ciągu An który jest o 20 większy od wyrazu poprzedniego
Proszę, mógł by mi ktoś pomoc to rozwiązać , zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
19 sty 23:22
Eta:
a)
a
n = n
2 −3n−54 = ( n−9)(n+6)
to a
58= ( 58−9)(58+6) = 49*64 = 7
2*8
2= ( 7*8)62 = 56
2
tak więc a
58 jest kwadratem licby 56
b)
an −an−1= 20
n
2 −3n−54 −[(n−1)
2 −3(n−1)−54]=20
po uporządkowaniu otrzymasz; ( bo już nie chce mi się tego pisać

2n= 24 => n= 12
więc
a12 −a11= 20
możesz sobie to sprawdzić,że tak jest:
12
2 −3*12 −54 −( 11
2 −3*11 −54) =......... 20
20 sty 01:39
Eta:
Poprawię jeszcze tego chochlika

oczywiście w a) jest: (7*8)
2= 56
2
20 sty 01:42
Monika: Dziękuje
21 sty 13:20