Proszę o pomoc.. strasznie zawiłe.
mooo : Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po 8
dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze pięciu dni
do ukończenia pracy . w ciągu ilu dni każdy z nich, pracując sam, mógł wykonać tę pracę
?
i jeszcze:
Traktor w ciągu 2 godzin zaorał 1/3 część pola, po nim pracował drugi traktor, który
zaorał pole do końca. gdyby oba traktory pracowały jednocześnie, to zaorałyby pole w
ciągu liczby godzin będącej średnią arytmetyczną liczby godzin. które zużyłby każdy z
nich, wykonując swoją część pracy samodzielnie. Ile godzin orał drugi traktor
24 lut 12:28
tim:
Odpowiedź była już poniżej. Wystarczy poszukać.
o - praca wykonana przez ojca w ciągu dnia
s - praca wykonana przez syna w ciągu dnia
układ równań:
I. { 12o + 12s = 1 ← 12 dni pracy ojca i syna da całą jedną pracę
II. { 8o + 8s + 5o = 1 ← 8 dni pracy ojca i syna i 5 dni pracy ojca da całą jedną
pracę
rozwiązujemy dowolną metodą, ta dla mnie jest najprostsza: [można inną]
12o + 12s = 13o + 8s ← przyrównujemy dwa układy równań, po skróceniu:
4s = o ← wynik podstawiamy, do któregoś z równań
I. 12 (4s) + 12s = 1
48s + 12s = 1
60s = 1 ← Syn wykonałby sam pracę w ciągu 60 dni.
60s = 1 / 5 ← skoro syn wykonałby pracę w ciągu 60 dni, to ile pracy w dni 12?
12s = 1/5
podstawiamy do równania:
I. 12o + 1/5 = 1
12o = 4/5 / * 5/4
15o = 1 ← Tata wykonałby sam pracę w ciągu 15 dni.
Odp. Tata pracując sam wykonałby pracę w ciągu 15 dni, a syn w ciągu 60 dni.
spr.
I. { 12/15 + 12/60 = 1
II. { 13/15 + 8/60 = 1
I. { 4/5 + 1/5 = 1
II. { 13/15 + 2/15 = 1
Pozdrawiam
24 lut 17:10
Bożena: Przejazd łódką 20km w dół rzeki i z powrotem trwa 7 godz. Równocześnie z łódką z tego samego
miejsca wypłynęła tratwa, którą spotkano w drodze powrotnej w odległości 12km od miejsca
wyruszenia. Oblicz prędkość wody.
20 mar 18:23
Matejko: 1 zadanie można rozwiązać 1/x+1/y=1/12 i coś dalej nie mam pomysłu jak to rozwiązać w ułamu?
5 maj 21:55
nata: Matejko dobrze gadasz:
x− ilość dni w ciągu których syn sam wykona całą pracę
y− ilość dni w ciągu których ojciec sam wykona całą pracę
1/x − praca jaką wykona syn w ciągu 1 dnia
1/y − praca jaką wykona ojciec w ciągu 1 dnia
(1/x+1/y)*12=1
(1/x+1/y)*8+1/y*5=1
pozostaje rozwiązać układ

z I równania x=
12yy−12
po podstawieniu do równania 2
y=15
a więc x=60
8 maj 23:45
nata:
Traktor w ciągu 2 godzin zaorał 1/3 część pola, po nim pracował drugi traktor, który
zaorał pole do końca. gdyby oba traktory pracowały jednocześnie, to zaorałyby pole w
ciągu liczby godzin będącej średnią arytmetyczną liczby godzin. które zużyłby każdy z
nich, wykonując swoją część pracy samodzielnie. Ile godzin orał drugi traktor
x− tyle godzin orał drugi traktor
pierwszy traktor zaorał 1/3 pola w ciągu 2 godzin, więc
1/3 : 2 = 1/6 − tyle pola zaorał pierwszy traktor w ciągu 1 godz.
drugi traktor zaorał 2/3 pola w ciągu x godzin, więc
2/3 : x = 2/3x − tyle pola zaorał drugi traktor w ciągu 1 godz.
gdy oba traktory pracują jednocześnie to zaorały pole w ciągu (2+x)/2 − średnia arytmetyczna
więc 1 : (2+x)/2 = 2/(2+x) − tyle pola zaorzą oba ciągniki pracując jednocześnie w ciągu 1
godz.
I mamy równanie:
1/6 + 2/3x = 2/(2+x)
po rozwiązaniu x=2 godz. lub x=4 godz.
9 maj 00:16
nata: Przejazd łódką 20km w dół rzeki i z powrotem trwa 7 godz. Równocześnie z łódką z tego samego
miejsca wypłynęła tratwa, którą spotkano w drodze powrotnej w odległości 12km od miejsca
wyruszenia. Oblicz prędkość wody.
x− prędkość łódki
y− prędkość rzeki
czas= droga/ prędkość
20/(x+y) + 20/(x−y) = 7
12/y = 20/(x+y) + 8/(x−y)
i rozwiązać układ
9 maj 00:23