okrąg prosta
magda: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2 + y2 −2x + 4y −5 = 0
20 sty 23:05
Julek: pisze
20 sty 23:10
Julek: pisze
20 sty 23:10
Julek:
x2 + y2 −2x + 4y −5 = 0
x2 −2x +1 −1 + y2 +4y + 4 − 4 −5 = 0
(x−1)2 + (y+2)2 = 10
S=(1;−2)
y=ax+b, gdzie b = 0 (bo przechodzi przez początek układu, czyli punkt P=(0;0) 0=0+b)
podstawiając współrzędne punktu S do y=ax
−2=a
szukane równanie to :
y= −2x
pozdrawiam
20 sty 23:14
magda: a skad w drugiej linijce sie wzielo +1 −1 i +4 −4

i w tzreciej w nawiasach −1 i =2 a takze to 10
20 sty 23:19
magda: to −1 i 2 juz wiem... ale reszty nie,.....
20 sty 23:21
Anna:
x
2 − 2x + 1 − 1 + y
2 + 4y +4 −4 −5 = 0
(x
2−2x+1) + (y
2 +4y +4) −10 = 0
(x − 1)
2 + (y+2)
2 = 10
Teraz wszystko jasne ?
20 sty 23:26
Godzio: dąży się do uzyskania wzorów skróconego mnożenia
x2 − 2x + ... = (x−1)2 => ... = 1 bo (x−1)2 = x2 −2x +1
y2+4y + ... = (y+2)2 => ... = 4 bo (y+2)2 = y2 + 4y + 4
skoro mamy zabrane z naszej liczby " −5" 1 i 4 => −5 − 1−4 = −10
czyli
x2 −2x +1 + y2 + 4y + 4 −10 =0
chowamy do wzorów
(x−1)2 + (y+2)2 −10 =0
(x−1)2 + (y+2)2 =10
S(1,−2) r=√10
20 sty 23:28
Julek:
specjalnie zaznaczałem, że jeśli dodaję +1 aby uzyskać wzór skróconego mnożenia, to muszę te +
1 odjąć
x2 −2x +1 −1 + y2 +4y + 4 − 4 −5 = 0
20 sty 23:34
Atos:
godzio
można też tak:
z ogólnego równania okregu:
o: x
2 +y
2 −2ax −2by +c=0 S(a,b) r
2= a
2 +b
2 −c dla a
2 +b
2 −c >0
x
2 +y
2 −2x +4y −5=0 c = −5
−2a=−2 −2b= 4
a= 1 b= −2 to r
2= 1+4 +5=10
S( 1, −2) r=
√10
20 sty 23:35