Dziedzina funkcji
ferrarek: Mam prośbę czy mogłby mi ktoś wyjaśnic co to jest dziedzina funkcji i jak się ją określa ( Bo
będę musiał na lekcji jutrzejszej okreslić dziedzine funkcji dla jakiegoś przykładu oraz cos o
niej powiedzieć)? Bo jutro mam być z tego pytany a nie mam bladego pojecia o co chodzi. Proszę
o pomoc i jakieś klarowne wyjaśnienie.
20 sty 21:04
20 sty 21:14
Paula: Dziedziną funkcji nazywamy zbiór wszystkich argumentów x, dla których funkcja ta jest
określona. tzn. że jeśli jest funkcja typu y+ 3x+5 to dziedziną są wszystkie liczby
rzeczywiste. Jeśli występuje ułamek, to mianownik musi być liczba większa od zera, tzn. że
jeśli mianownik ma np postać x−3 to gdy podstawimy za x trójkę to wyjdzie nam zero, a w
mianowniku zero być nie może zatem dziedziną są liczby rzeczywiste oprócz 2. w pierwiastku tam
samo się sprawdza z tym że doprowadzamy do nierówności w której to co pod pierwiastkiem musi
być większe lub równe 0.
Mam nadzieję że zrozumiałeś coś z tego
20 sty 21:18
Mateusz: To zalezy jak masz okresloną funkcję czy wzorem czy np wykresem bo z wykresu mozesz odczytac po
prostu dziedzinę tu przykład
https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html jezeli natomiast mamy funkcje okresloną wzorem to musisz
pamiętać o paru zasadach
Przyjmujemy że dziedziną funkcji okreslonej wzorem y = f(x) jest zbiór tych wszystkich
argumentów dla których wyrazenie ma sens liczbowy jezeli wyznaczamy dziedzinę funkcji
okrwslonej wzorem to pamiętamy że:
]wyrazenie występujące w mianowniku nie moze byc przyjmowac wartosci 0 tylko wartosci różne od
zera
wyrazenie występujące pod znakiem
√ kwadratowego moze przyjmowac tylko wartosci nieujemne(≥)
zaraz podam przykłady wyznaczania dziedzin funkcji
20 sty 21:18
ferrarek: dzieki wielkie
20 sty 21:30
ferrarek: i prosze jeszcze o te przykłady =)
20 sty 21:38
Mateusz:

Mamy np okreslic dziedzinę funkcji danej wzorem y = f(x)
| | 5 | | √6−x | |
a) f(x) = |
| b) f(x) = |
| f(x) = x2−3
|
| | x2−1 | | x−4 | |
| | 5 | |
a) wyrazenie |
| ma sens liczbowy gdy x2−1≠0(funkcja wymierna w menu po lewej mozesz o |
| | x2−1 | |
niej poczytac) czyli D
f = {x:xЄR i x
2−1≠0} x
2−1≠ <=> (x−1)(x+1)≠0 <=> x≠1 i x≠−1 więc D
f =
R/{−1,1}
| | √6−x | |
b) wyrazenie |
| ma sens liczbowy gdy 6−x≥0 i x−4≠0 zatem
|
| | x−4 | |
D
f = { x: xЄR i x6−x≥0 i x−4≠0} aby wyznaczyc ostatecznie dziedzinę rozwiązujemy układ
{6−x≥0 { −x≥6 {x≤6
{x−4≠0 { x≠4 {x≠4 zaznaczam na osi liczbowej przedziały i wyznaczam ich częsc wspólną
czyli
xЄ(−∞,4) U(4,6> więc D
f = (−∞,4) U(4,6>
c) wyrazenie x
2−3 ma sens liczbowy dla xЄ R więc D
f = R
20 sty 21:39
ferrarek: A żeś się napracował, dziękuje ci bardzo. Strasznie mi to pomogło. Jeszcze tylko kilka
szczegółów sobie uświadomie i bedzie w porządku.
20 sty 21:48
Mateusz: polecsm ci szczególnie zobaczyc w ten link do menu co wysłąłem ci post wczesniej uswiadomisz
sobie wogóle co to jest dziedzina najlepiej spójrz do definicji matematycznej funkcji że jest
to przyporządkowanie które.....itd to zbiór X jest dziedziną
20 sty 21:51
Mateusz: sory za błędy literowe ale mi sie spieszy
20 sty 21:52
dorotka: f(x)=x\2x−8+2\x+5
13 gru 09:36