matematykaszkolna.pl
Dziedzina funkcji ferrarek: Mam prośbę czy mogłby mi ktoś wyjaśnic co to jest dziedzina funkcji i jak się ją określa ( Bo będę musiał na lekcji jutrzejszej okreslić dziedzine funkcji dla jakiegoś przykładu oraz cos o niej powiedzieć)? Bo jutro mam być z tego pytany a nie mam bladego pojecia o co chodzi. Proszę o pomoc i jakieś klarowne wyjaśnienie.
20 sty 21:04
20 sty 21:14
Paula: Dziedziną funkcji nazywamy zbiór wszystkich argumentów x, dla których funkcja ta jest określona. tzn. że jeśli jest funkcja typu y+ 3x+5 to dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste. Jeśli występuje ułamek, to mianownik musi być liczba większa od zera, tzn. że jeśli mianownik ma np postać x−3 to gdy podstawimy za x trójkę to wyjdzie nam zero, a w mianowniku zero być nie może zatem dziedziną są liczby rzeczywiste oprócz 2. w pierwiastku tam samo się sprawdza z tym że doprowadzamy do nierówności w której to co pod pierwiastkiem musi być większe lub równe 0. Mam nadzieję że zrozumiałeś coś z tego emotka
20 sty 21:18
Mateusz: To zalezy jak masz okresloną funkcję czy wzorem czy np wykresem bo z wykresu mozesz odczytac po prostu dziedzinę tu przykład https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html jezeli natomiast mamy funkcje okresloną wzorem to musisz pamiętać o paru zasadach Przyjmujemy że dziedziną funkcji okreslonej wzorem y = f(x) jest zbiór tych wszystkich argumentów dla których wyrazenie ma sens liczbowy jezeli wyznaczamy dziedzinę funkcji okrwslonej wzorem to pamiętamy że: ]wyrazenie występujące w mianowniku nie moze byc przyjmowac wartosci 0 tylko wartosci różne od zera wyrazenie występujące pod znakiem kwadratowego moze przyjmowac tylko wartosci nieujemne(≥) zaraz podam przykłady wyznaczania dziedzin funkcji
20 sty 21:18
ferrarek: dzieki wielkie
20 sty 21:30
ferrarek: i prosze jeszcze o te przykłady =)
20 sty 21:38
Mateusz: rysunekMamy np okreslic dziedzinę funkcji danej wzorem y = f(x)
 5 6−x 
a) f(x) =

b) f(x) =

f(x) = x2−3
 x2−1 x−4 
 5 
a) wyrazenie

ma sens liczbowy gdy x2−1≠0(funkcja wymierna w menu po lewej mozesz o
 x2−1 
niej poczytac) czyli Df = {x:xЄR i x2−1≠0} x2−1≠ <=> (x−1)(x+1)≠0 <=> x≠1 i x≠−1 więc Df = R/{−1,1}
 6−x 
b) wyrazenie

ma sens liczbowy gdy 6−x≥0 i x−4≠0 zatem
 x−4 
Df = { x: xЄR i x6−x≥0 i x−4≠0} aby wyznaczyc ostatecznie dziedzinę rozwiązujemy układ {6−x≥0 { −x≥6 {x≤6 {x−4≠0 { x≠4 {x≠4 zaznaczam na osi liczbowej przedziały i wyznaczam ich częsc wspólną czyli xЄ(−∞,4) U(4,6> więc Df = (−∞,4) U(4,6> c) wyrazenie x2−3 ma sens liczbowy dla xЄ R więc Df = R
20 sty 21:39
ferrarek: A żeś się napracował, dziękuje ci bardzo. Strasznie mi to pomogło. Jeszcze tylko kilka szczegółów sobie uświadomie i bedzie w porządku.
20 sty 21:48
Mateusz: polecsm ci szczególnie zobaczyc w ten link do menu co wysłąłem ci post wczesniej uswiadomisz sobie wogóle co to jest dziedzina najlepiej spójrz do definicji matematycznej funkcji że jest to przyporządkowanie które.....itd to zbiór X jest dziedziną
20 sty 21:51
Mateusz: sory za błędy literowe ale mi sie spieszy emotka
20 sty 21:52
dorotka: f(x)=x\2x−8+2\x+5
13 gru 09:36