prosze o pomoc!
Martini: Witam! Prosze o pomoc przy rozwiazaniu zadania:
−> Oblicz pochodna funkcji:
20 sty 22:49
Anna: | | x2sin2x | |
Czy to ma być: y = |
| ? |
| | √x | |
20 sty 22:59
Martini: tak i obliczyc z tego pochodna
20 sty 23:04
Anna: Już piszę.
20 sty 23:05
Martini: jesli bym mogła prosic, to krok po kroku abym mogła zrozumiec... byłabym wdzieczna!
20 sty 23:06
Anna:
| | (x2sin2x)'*√x − x2sin2x*(√x)' | |
y' = |
| = |
| | x | |
| | | | 1 | | (2xsin2x+x2*2sinx*cosx)*√x − x2sin2x * |
| | | | 2√x | |
| |
= |
| = |
| | x | |
| | | | √x | | 2xsinx(sinx + xcosx)*√x − x2*sin2x * |
| | | | 2x | |
| |
= |
| = |
| | x | |
| | | | sin2x*√x | | x[2√x*sinx(sinx + xcosx) − |
| ] | | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | x | |
| | sinx | |
= √x*sinx [2(sinx + xcosx) − |
| ] = |
| | 2 | |
| | 4sinx + 4xcosx − sinx | |
= √x*sinx* |
| = |
| | 2 | |
| | √xsinx | |
= |
| (3sinx + 4xcosx) |
| | 2 | |
20 sty 23:21
Anna:
Czy tak wystarczy?
20 sty 23:22
Martini: ooo super! serdecznie dziekuje!

ratujesz mnie przed jutrzejszym kolokwium
20 sty 23:25
Anna: Cieszę się. Powodzenia na kolokwium!
20 sty 23:27
Martini: Mam jeszcze jedno zadanie, ktorego nie jestem pewna:
−>Wyznacz przedziały monotonicznosći i ekstrema funkcji:
20 sty 23:30