matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Fizyka pochodne
Studniarek1:
Mam wzór:
T
2
−b
a
Mam obliczyć 3 pochodne po zmiennych: da, db, dT
2
po a wydaje mi się że będzie = T
2
−b−a
2
a do reszty
Proszę pomóżcie
20 sty 20:07
Studniarek1:
pomocy
20 sty 20:43
Atos:
a
a
dla x≠0 jeżeli f(x)
to f
'
(x)= −
x
x
2
T
2
−b
b−T
2
1) f
'
(a) = −
=
a
2
a
2
T
2
b
2) f(b) =
−
a
a
1
1
f
'
(b)= 0 −
= −
a
a
T
2
b
3) f(T)=
−
a
a
2T
2T
f
'
(T) =
+0=
a
a
20 sty 20:59
Atos:
w ostatnim poprawiam chochlika oczywiście
2T
2T
f
'
(T)=
−
0=
a
a
20 sty 21:01