liczby
Bolek: Czy ktoś mi może pomóc; ile może być liczb dwucyfrowych o różnych liczbach;
a) podzielnych przez 5
b)parzystych
c) większych od 74
d) mniejszych od 35
22 sty 09:04
driver: chyba w treści zadania powinno być :"o różnych cyfrach"
a) wszystkich liczb 2−cyfrowych jest 90 (0d 10 do 99), liczby podzielne przez 5 kończą się
zerem lub piątką; 10,15,20,25,....,95. Jest ich 18 ale trzeba odrzucić liczbę 55, bo ma
jednakowe cyfry, czyli takich liczb jest 17.
b) wszystkich liczb 2−cyfrowych parzystych jest 90:2=45 (od 10 do 98) ale trzeba odrzucić te o
jednakowych cyfrach, czyli 22,44,66,88, więc takich liczb jest 45−4=41
c) 99−74=25, odrzucamy 77,88,99, czyli mamy liczb 25−3=22
d) 34−9=25, odrzucamy 11,22,33, zostaje 25−3=22
22 sty 12:53
justka:
nie zgadzam się z odpowiedzią drivera
liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach jest 81:
cyfrę dziesiątek wybieramy na 9 sposobów ( zero nie może stać na miejscu dziesiątek)
cyfrę jedności wybieramy na 9 sposobów ( bo jedną cyfrę już wybraliśmy )
a zatem : 9*9 = 81
22 sty 21:28