matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby
bezimienna:
1
Wiedząc że
√
x
= 16,
2
√
y
=
oblicz
5
√
xy
2
22 sty 16:19
roxi:
zał. x >0 , y>0
√
x
=16 /
2
x= 256
√
y
=
1
2
/
2
y=
1
4
5
√
x*y
=
5
√
256*
1
4
=
5
√
64
=
5
√
2
5
*2
= 2
5
√
2
22 sty 16:25