help ciągi
anies: Wyznacz wszystkie wyrazy ciągu an = n+17n+2
20 sty 20:18
Julek:
D : n∊N+ − {−2}
20 sty 20:21
anies: sorry chodziło o wszystkie wyrazy całkowite
20 sty 20:24
Atos:
| | n+2 +15 | | 15 | |
to: an = |
| = 1+ |
| i n€N+
|
| | n+2 | | n+2 | |
dzielnikami naturalnymi liczby 15 są: 1, 3, 5,15
więc n+2= 1 => n= −1 −−odpada
n+2= 3 => n=1
n+2= 5 => n= 3
n+2= 15 => n = 13
odp: całkowitymi wyrazami są a
1 , a
3 i a
13
20 sty 20:44
anies: bardzo dziękuję
20 sty 20:46
Atos:
Do
Julek
w zbiorze N
+ nie ma liczby
−2
20 sty 20:47