uklad rownan
Pawel89: 12a+12b = 12
a
3 + b
3 = 468
mozna jakos "prosto" rozwiazac ten uklad rownan? bo przy przeksztalceniu pierwszego i
wstawieniu do drugiego strasznie opornie to idzie
21 sty 14:37
Pawel89: up
21 sty 15:09
Ezop:
dzieląc pierwsze równanie przez 12
a+b= 1=> a = 1−b
oraz wzór: a3+b3= ( a+b)(a2−ab+b2)
zatem:
1*(a2−ab+b2 )= 468
i a = 1−b
to: (1−b)2 −(1−b)*b +b2= 468
teraz dokończ
21 sty 15:14
Pawel89: nie wychodzi mi calkowita delta
21 sty 15:19
Ezop: mi też nie wychodzi

sprawdź czy dobrze napisałeś ten układ ?
Jeżeli dobrze.... to cóż : rozwiązania będą niewymierne ( to też liczby )
21 sty 15:22
Pawel89: Ten uklad ulozylem do tego zadania:
Suma dlugosci wszystkich krawedzi 2 szescianow rowna sie 12 dm, a suma ich objetosci 468 dm3.
Znajdz dlugosci krawedzi tych szescianow.
21 sty 15:25
Ezop:
to wyjaśnia sprawę

a,b>0
a= 1−b to
b€(0,1)
zatem skoro Δ= 5613 to
| | 3+√5613 | |
b1= |
| >1 −−−odpada
|
| | 6 | |
b
2 <0 −− odpada
zatem nie ma takich sześcianów spełniajacych warunki tego zadania:
Sprawdź czy dobrze podałeś jednostki miary
21 sty 15:38
Pawel89: w odpowiedziach jest a1=5dm, a2=7dm
jednostki podane zgodnie z trescia zadania
21 sty 15:54
Ezop:
to proste teraz do sprawdzenia:
12*5 + 12*7 = 144 ≠ 12 −−−− sprzeczność
więc coś nie tak z treścią

pewnie treść jest taka:
Suma
krawędzi dwu sześcianów wynosi 12 dm
a nie suma
wszystkich krawędzi 

teraz się zgodzi :0
a+b = 12
a
3 +b
3= 468
dokończ teraz zad, takim sposobem jak poprzednio
a= 12−b , b€(0,12) −−− więc ok
a= 5dm b= 7 dm
21 sty 16:04
Pawel89: ale w tresci jest 'wszystkich krawedzi'

moze w podreczniku cos pomieszali
ok, dziekuje
21 sty 16:10