matematykaszkolna.pl
matura styczen2006-zad11 zad nie dajace mi spokoju: Zadanie pochodzi z matury ze stycznia 2006roku Zadanie 11. Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem F(m)=x1*x2,gdzie x1,x2 sa roznymi pierwiastkami rownania (m+2)x2−(m+2)2x+3m+2=0, w ktorym mnalezy do R\{−2} wyliczylam juz dziedzine tego rownania Mnalezy (−niesko;−6)suma((−2;0)suma(0;+niesko) i nie wiem co dalej nie pamietam jak trzeba utworzyc wzor tej funkcji. Moglby ktos pomoc? rozwiazac dalej i pokazac krok po kroku?emotka ps nie zalezy mi na tym zeby zrobic zadanie ale zrozumiec to czego nie wiememotka
21 sty 10:13
zad nie dajace mi spokoju: nikt nie pomoze?:(
21 sty 19:19
Ezop: podpowiem aby istniały dwa różne pierwiastki tego równania to: m+2≠0 i Δ >0
 c 
wówczas: x1*x2=

−−− to druga część wzoru Viete'a
 a 
 3m+2 
f(m) =

, to Df: m€R\{−2}
 m+2 
f(m) jest funkcją homograficzną ( wykresem jest hiperbola) ale tylko w przedziale dla m spełniajacego warunek na deltę( wyznacz ten przedział)
 3m+6 −4 3(m+2)−4 4 
f(m) =

=

= 3 −

m+2 m+2 m+2 
dasz już teraz radę darysować ten wykres ( uwzględnij warunek Δ>0
21 sty 19:52
Ezop: jest okemotka (moje niedopatrzenie , że miałaś już wyznaczoną tę dzidzinę emotka ostatecznie Df= ( −∞, −6)U(−2,0)U(0,∞)
21 sty 19:55
zad nie dajace mi spokoju: no nie to tak prosto faky wystarczy z vietaemotka dziekuje
21 sty 20:00
Ezop:
21 sty 20:04
zad nie dajace mi spokoju: a dlaczego tak przeksztalcilas ten wykres? dodalas 6 ale odjelas 4?
21 sty 20:06
zad nie dajace mi spokoju: i ten wykres jednak moglabys narysowac? bo chcialabym sie upewnicemotka lubie byc pewna na 100%emotka
21 sty 20:12
Ezop: rysunek ciężko jest tu rysować hiperbolęemotka sorry za ten "koślawy" wykres narysuj ją sobie ładnie oznaczając jednostki na osiach odpowiadam na zadane pytanie: przekształcam do postaci kanonicznej , bo wyraźnie widać współrzędne wektora przesunięcia podstawowego wykresu u=[ −2,3] asymptoty: y= 3 i x = −2 ponad to :
 4 
f(−6)=3−

=4 −−− A( −6,4)nie należy do wykresu bo m= −6 nie należy do Df
 −6+2 
 4 
f(0) = 3−

= 1 −−− B(0,1) też nie należy do wykresu
 0+2 
 4 
f(2) = 3−

= 2 −−− należy do wykresu
 4 
możesz znaleźć jeszcze kilka innych punktów wówczas wykres będzie jeszcze bardziej czytelny oraz miejsce zerowe f(m) = 3m+2=0 => m= −23 powodzenia emotka
21 sty 20:48
zad nie dajace mi spokoju: czyli dobrze zrobilamemotka dziekuje za szczegolowe wyjasnieniaemotka takie rozwiazywanie zadan powinno sie chwalicemotkaemotka
21 sty 20:58