matura styczen2006-zad11
zad nie dajace mi spokoju: Zadanie pochodzi z matury ze stycznia 2006roku Zadanie 11. Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres
funkcji f danej wzorem F(m)=x
1*x
2,gdzie x
1,x
2 sa roznymi pierwiastkami rownania
(m+2)x
2−(m+2)
2x+3m+2=0, w ktorym mnalezy do R\{−2}
wyliczylam juz dziedzine tego rownania Mnalezy (−niesko;−6)suma((−2;0)suma(0;+niesko)
i nie wiem co dalej nie pamietam jak trzeba utworzyc wzor tej funkcji. Moglby ktos pomoc?
rozwiazac dalej i pokazac krok po kroku?

ps nie zalezy mi na tym zeby zrobic zadanie ale zrozumiec to czego nie wiem
21 sty 10:13
zad nie dajace mi spokoju: nikt nie pomoze?:(
21 sty 19:19
Ezop:
podpowiem
aby istniały dwa różne pierwiastki tego równania to:
m+2≠0 i Δ >0
| | c | |
wówczas: x1*x2= |
| −−− to druga część wzoru Viete'a
|
| | a | |
| | 3m+2 | |
f(m) = |
| , to Df: m€R\{−2}
|
| | m+2 | |
f(m) jest funkcją homograficzną ( wykresem jest hiperbola)
ale tylko w przedziale dla m spełniajacego warunek na deltę

( wyznacz ten
przedział)
| | 3m+6 −4 | | 3(m+2)−4 | | 4 | |
f(m) = |
| = |
| = 3 − |
|
|
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
dasz już teraz radę darysować ten wykres ( uwzględnij warunek Δ>0
21 sty 19:52
Ezop:
jest ok

(moje niedopatrzenie , że miałaś już wyznaczoną tę dzidzinę

ostatecznie D
f= ( −∞, −6)U(−2,0)U(0,∞)
21 sty 19:55
zad nie dajace mi spokoju: no nie to tak prosto faky wystarczy z vieta

dziekuje
21 sty 20:00
Ezop:
21 sty 20:04
zad nie dajace mi spokoju: a dlaczego tak przeksztalcilas ten wykres? dodalas 6 ale odjelas 4?
21 sty 20:06
zad nie dajace mi spokoju: i ten wykres jednak moglabys narysowac? bo chcialabym sie upewnic

lubie byc pewna na 100%
21 sty 20:12
Ezop:

ciężko jest tu rysować hiperbolę

sorry za ten "koślawy" wykres
narysuj ją sobie ładnie oznaczając jednostki na osiach
odpowiadam na zadane pytanie:
przekształcam do postaci kanonicznej , bo wyraźnie widać współrzędne wektora
przesunięcia podstawowego wykresu
u=[ −2,3] asymptoty: y= 3 i x = −2
ponad to :
| | 4 | |
f(−6)=3− |
| =4 −−− A( −6,4)nie należy do wykresu bo m= −6 nie należy do Df
|
| | −6+2 | |
| | 4 | |
f(0) = 3− |
| = 1 −−− B(0,1) też nie należy do wykresu
|
| | 0+2 | |
| | 4 | |
f(2) = 3− |
| = 2 −−− należy do wykresu
|
| | 4 | |
możesz znaleźć jeszcze kilka innych punktów
wówczas wykres będzie jeszcze bardziej czytelny
oraz miejsce zerowe f(m) = 3m+2=0 => m= −
23
powodzenia
21 sty 20:48
21 sty 20:58